Laadukasta ja tiukkaa rockia

Teksti: Pertti Pulkkanen
Nazareth
Nazareth: Expect No Mercy. Vertigo Records.

Marraskuussa 1977 ilmestynyt Expect No Mercy on skotlantilaisen todellisen hardrockpuurtajayhtyeen Nazarethin yhdeksäs studioalbumi. Kyseessä on melkoisen laadukas albumikokonaisuus, vaikka se sisältääkin suhteellisen runsaasti yhtyeen ulkopuolista sävellysmateriaalia.

Yhtyeen omaa tuotantoa edustava ja albumin starttaava nimikappale ei tiukkuudestaan huolimatta lukeudu aivan pitkäsoiton terävimpään kärkeen. Jack Nitzhen ja Russ Titelmanin käsialaa oleva Gone Dead Train svengaa mainiosti ja kitaristi Mannu Charltonin käsialaa olevista kappaleista Shot Me Down edustaa tyylikästä balladiosastoa Revenge Is Sweetin ollessa sen vastapainoksi ehkäpä albumin kaikkein tiukin rockrypistys. Koko Nazareth-kvartetin yhteistyötä oleva Gimme What’s Mine tarjoaa terhakkaa riffittelyä ja Dan McCaffertyn tunnetta tihkuvan laulusuorituksen. Niin ikään koko yhtyeen tekosia edustava Kentucky Fried Blues jatkaa operointia vivahteikkaan rokkauksen ja McCaffertyn upean vokalisoinnin parissa. New York Broken Toy yhdistää onnistuneesti akustisvoittoisempaa svengaavaa musisointia McCaffertyn raspivokalisointiin.

Busted on Harland Howardin vuonna 1962 kirjoittama kappale, josta Johnny Cash levytti seuraavana vuonna coverin. Nazarethin näkemys kyseisestä kappaleesta edustaa melko tyylipuhdasta bluesrocktyyliä ja Mannu Charlton rikastaa kokonaisuutta slidekitarasoolollaan. Charltonin käsialaa oleva Place in Your Heart on Expect No Mercy -pitkäsoiton toinen pakahduttava slovarikappale.  Parivaljakon Charlton ja McCafferty yhteistyötä edustava All the King’s Horses päättää pitkäsoiton melodisuuden ja voiman onnistuneesti yhdistäen.

Vaikkei Expect No Mercy -albumi omaa Nazarethin diskografiassa Razamanazin tai Loud n’ Proudin veroista klassikkostatusta, monet yhtyeen diggarit sijoittavat kyseisen pitkäsoiton vaivattomasti Nazarethin tuotannon kärkikastiin.

1977-sarjassa Pertti Pulkkanen ihastelee 40 vuoden ikään ehtineen rocklevytarjonnan laatua ja määrää.