Kytölälle lähtöpassit itkuisessa edarissa

Markus Kytölän tasa-arvokohulla alkanut kausi Joensuun yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtajana päättyi dramaattisesti, kun edustajisto totesi lukemin 13–16, että hän ei enää nauti luottamusta puheenjohtajana. Äänestys jakoi voimakkaasti edustajistoryhmiä. Tuhatkunnan puheenjohtaja Jenny Nyman puhkesi kyyneliin puheenvuorossaan.

”Markus ei voi edustaa JoYY:tä tapahtuneen jälkeen”, hän sanoi.
”On vaikeaa tuhota hyvä ihminen, mutta tapahtuneen saamien mittasuhteiden vuoksi hän ei voi jatkaa puheenjohtajana”, ryhmä Oikeiden Tuula Tolvanen vuodatti kyyneleiden seasta. Porkkanat ja Puolueettomat ryöpyttivät Kytölää.

”Meillä on vakava ongelma, rasismin tekeminen salonkikelpoiseksi. Ei ole olemassa rasismi-lightia. En usko, että Kytölä on vilpittömästi pahoillaan muusta kuin kiinnijäämisestä”, Juha-Pekka Reijonen Porkkanoista ruoski.

”Tässä ei ole kyse rankaisemisesta. Kyse on siitä, millaisen kuvan annamme maailmalle. Olen saanut kymmeniä yhteydenottoja ihmisiltä, jotka miettivät, että uskaltaako tänne tulla opiskelemaan. Jos olisin nyt itse pohtimassa opiskelupaikkaa, niin en hakisi tänne”, Puolueettomien Katja Suvanto muotoili hiukan hillitymmin. Kytölän puolustajiksi profiloitui osa Oikeista sekä Keskeisistä. Lisäksi hallitus ilmoitti, että Kytölällä on heidän yksimielinen tukensa.

”Mediasta on tullut kenttäoikeus, joka näköjään voi langettaa millaisia tuomioita tahansa”, Oikeiden Kristian Vepsäläinen laukoi.

Markus Hirvonen ryhmä Oikeista peräänkuulutti edustajistolta laajempaa suvaitsevaisuutta.
”Mies myönsi virheensä ja pyysi anteeksi. Se riittää minulle”, hän katsoi.

Kytölän paikalle hallituksen puheenjohtajaksi nousi varaedaattorin paikalta ryhmä Oikeiden Perttu Koistinen. Aiemmin hän on toiminut JoYY:n hallituksen kv- ja kulttuurivastaavana. Hänen esityksestään hallituksen jäseniksi tulivat valituiksi Kytölän hallituksesta tutut Taru Anttonen, Maria Röykkä, Joonas Laitinen, Kirsi Koivuholma, Niina Salmi, Mari Holopainen ja Kaisu Lötjönen.
Uutena kasvona hallitukseen nousi varaedaattorin paikalta Keskeisten Hannu Tiusanen.