KYT:lla räjähtää silmille tyylilajien ilotulitus

Kuopion ylioppilasteatteri tuo kevääseen kohtaussarjan nimeltään Sinun tähtesi ovat niitä, jotka osaavat nauraa!. Tiistaina 13. huhtikuuta ensi-illassa oleva näytelmä on absurdi kuvaelma Pikku Prinssin maailmoista. Näytelmä on syntynyt ohjaajakurssin tuotoksena ja näytelmällä on yhteensä kahdeksan ohjaajaa. Kurssin opettajana toimi Johanna Leksis.

”Näytelmän pohjana on käytetty kohtauksia Pikku Prinssi –kirjasta. Jokaisen ohjaajan tehtävä oli löytää leikkauspisteitä oman elämänsä ja kirjan kohtausten välillä”, ohjaajia ohjastanut Johanna Leksis kertoo.

Leikkauspisteitä on sitten useampi. Esityksen aikana Pikku Prinssi löytää oudon paketin, osallistuu kilpailuun, kuljailee, iskee naisia taksijonossa, todistaa Euroopan tuhoa ja hänelle tulee myös kukkahätä.

Leksiksen mukaan näytelmä kertoo lopulta ihmisistä, jotka epätoivoisesti, jokainen tavallaan, etsivät onneaan. Kokonaisuus koostuu toisistaan erillisistä kohtauksista, joissa kaikissa Pikku Prinssi seikkailee mukana.

Näytelmän tekemisen välineenä on käytetty devising-menetelmää, eli toisin sanoen työhön ryhdyttiin ilman tekstiä, mutta teksti on luotu improvisoimalla ja kirjoittamalla harjoituskauden edetessä.

”Kyseessä on tosiaan tyylilajien ilotulitus. Jokaisen ohjaajan kohdalla on pyritty etsimään omaa tyyliä. Kurssin aikana käytiin läpi aristotelisen draaman perusteet, mutta lopulta päädyttiin lähtökohtaan, että säännöt on luotu rikottaviksi”, Leksis avaa.

Sinun tähtesi ovat niitä, jotka osaavat nauraa! ensi-ilta nähdään 13. huhtikuuta kello 19.00 Työnkulmalla. Näytelmä viedään myös 16. ja 17. huhtikuuta järjestettäville ylioppilasteatterifestivaaleille Joensuuhun.

Työryhmä:
Ohjaus ja sovitus: Johanna Leksis

Yksittäisten kohtausten ohjaus ja käsikirjoitus: Aapo Halme, Joni Kvick, Tuuli Lahti, Saila Latukka, Johanna Leksis, Jonnakaisa Risto, Olli Ronkainen ja Jaana Toijonen

Rooleissa: Joni Kvick, Tuuli Lahti, Saila Latukka, Jonnakaisa Risto, Olli Ronkainen ja Jaana Toijonen

Lavastus, puvustus: Laura Kalaoja, apunaan Johanna Leksis, Endla Kuha ja työryhmä

Valosuunnittelu: Olli Ronkainen, apunaan Konsta Kulmala ja Jussi Kantele

Äänisuunnittelu: Johanna Leksis ja työryhmä (sekä ääniajajat: Ilari Imppola ja Tytti Penttinen)

Tuottajat: Aapo Halme ja Jari Pulkkinen