Kuvareportaasi: ”Petos on irti!” – opiskelijat protestoivat opintotukileikkauksia

Teksti ja kuvat: Paula Mitchell

Opintotukeen kaavaillut mittavat leikkaukset tarkoittavat opiskelijan tuloihin noin neljänneksen vähennystä. Opiskelijärjestöjen organisoima suurmielenosoitus leikkauksia vastaan keräsi Helsinkiin pari tuhatta opiskelijaa.

”Mistä minä leikkaan sen sata euroa pois? Muutanko kesäksi vaikka sillan alle? Mutta jos asun siellä, miten voin tehdä töitä? Jätänkö syömättä?” Näin avasi Metropolia ammattikorkeakoulun Lauri Karhunen opintotukileikkausten vaikutuksia keskiverron insinööriopiskelijan elämään.


#Opintotukimielenosoitus keräsi osallistuja ympäri Suomen. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta järjesti opiskelijoille kyydin kaikilta kampuksilta, sillä hallituksen puheenjohtajan Juho Ikosen mukaan huoli opiskelijoiden tilanteesta on yhteiskunnan yhteinen.

”Haluamme osoittaa, että Itä-Suomi kantaa kortensa kekoon”, Ikonen kertoo.

Oulusta matkaan lähdettiin jo puolilta öin.
”Vähän väsyttää, mutta nämä leikkaukset mielessä jaksaa kyllä mielenosoituksen loppuun ja sen yli”, totesi Oulun ylioppilaskunnan hallityksen puheenjohtaja Kati Hannila.

Hän ja neljäkymmentä muuta oululaista opiskelijaa matkustivat Helsinkiin osoittaakseen, että leikkaukset ovat koko Suomen asia ja muutoksen vaatiminen kaikkien opiskelijoiden vastuulla.

Hallituksen kaavailemat leikkaukset ovat saaneet opiskelijajärjestöt takajaloilleen. Leikkausten nähdään velkaannuttavan opiskelijat ja rapauttavan tasa-arvoisen koulutuksen periaatteet. Samaa mieltä ovat myös Turun yliopiston Karoliina Lehtola, Liisa Sydänmetsä ja Heidi Wirkkala. ”Leikkaukset vaikuttaisivat valtavasti kaikkien opiskeljoiden elämään. Kaikille täytyy turvata tasa-arvoinen mahdollisuus opiskella, siksi me ollaan täällä tänään”, sanoo Lehtola.

”Stubb, Soini, Sipilä – alistu en ikinä”, huutojen raikuessa opiskelijoiden viesti hallitukselle on selkeä; leikkaukset on peruttava.