Kuopiossa tarjotaan kaksioita yksinasuville

Teksti ja kuvat: Iisa Manninen
Kuopaksen uudessa opiskelija-asunnossa Samoilijantiellä asuva Toni Huttunen on ollut mukana järjestämässä asukkaiden yhteisiä illanviettoja rakennuksen yhteistiloissa. ”Tähän Chilli-tilaan voi tulla opiskelemaan tai muuten vain hengailemaan.”

Syksyn opiskelija-asuntotilanne näyttää Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n toimitusjohtajan Tuula Vartiaisen mukaan tänä syksynä poikkeukselliselta edellisvuosiin verrattuna. Heinäkuun lopussa tyhjillään oli vielä 50 kaksiota ja kolmiota.

“Yleensä saamme täytettyä ne heinäkuun puoleen väliin mennessä, mutta nyt meillä on kaksioita ja kolmioita tyhjänä jopa keskustan Pyöräkadulta. Olemme markkinoineet kaksioita yksinasuville ja kolmioita kimppakämpiksi”, kertoo Vartiainen asuntotilanteesta elokuussa.

Sen sijaan yksiöt täyttyivät heti ja niistä on edelleen kova kysyntä. Kuopakselle tuli kesän aikana yli tuhat hakemusta ja tänä kesänä 70 prosenttia hakijoista halusi yksiön. Kuopas sai purettua jonoa kesän aikana, sillä Samoilijantielle rakennettuihin kerrostaloihin valmistui 254 yksiöpaikkaa, jotka on täytetty uusilla vuokralaisilla.

Samoilijantielle ensimmäisten opiskelijoiden joukossa muutti vuodenvaihteen jälkeen Toni Huttunen.

”Asun 23 neliön kompaktissa yksiössä, johon on valmiiksi rakennettu parvisänky. Uunia ei ole, mutta kerrostalon yhteisissä tiloissa on isot keittiötilat. Juhlimme vuoden alussa uusien asukkaiden kanssa yhteisiä tupareita rakennuksen hengailutiloissa. Viereisen rapun tiloista löytyy myös Geimi-niminen huone, jossa asukkaat voivat pelata pleikkaria”, kertoo Savonia-ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketaloutta opiskeleva Huttunen.

Elokuun puolessa välissä Kuopaksen yksiöjonossa oli 584 hakemusta. Tällä hetkellä Kuopas tarjoaa kotia etsiville opiskelijoille soluhuoneita.

Joensuussa jonotusaika yksiöihin on Joensuun Ellin asiakaspalvelupäällikön Minna Lievosen mukaan noin vuosi:

”Tällä hetkellä opiskelijoille tarjotaan soluhuoneita. Solu kelpaa opiskelijalle yleensä siinä vaiheessa, kun olemme kertoneet yksiöiden jonotusajan. Niille parillekymmenelle opiskelijalle, jotka jäävät ilman soluhuonetta, järjestää yliopisto hätämajoituksen. Näillä näkymin hätämajoitukseen joutuu vaihto-opiskelijoita noin kuukauden ajaksi.”

Yksiöjonotusaika tulee Lievosen mukaan lyhenemään, kun tämän vuoden puolella valmistuu uusia asuntokohteita. Ensimmäisenä valmistuu lokakuun alkuun mennessä kerrostalo keskustan Niskakadulle. Lähes kaikki asunnot tulevat olemaan yksiöitä.
Asuntohakemusten määrä kasvoi Savonlinnasta siirtyvien opiskelijoiden vuoksi, mutta Joensuun Ellin asuntotilanne on tänä syksynä samankaltainen kuin viime vuonna.

”Moni on saanut asunnon yksityisiltä markkinoilta. En usko, että tässä mitään paniikkia asuntojen suhteen syntyy”, sanoo Lievonen.

Syyksi yksiöiden kovaan kysyntään Kuopaksen toimitusjohtaja Tuula Vartiainen epäilee opiskelijoiden siirtymistä yleisen asumistuen piiriin. Muutoksen myötä asumistuki muuttui myös ruokakuntakohtaiseksi, jonka vuoksi kämppiksen tulot vaikuttavat tuen määrään.

”Meidän tämänhetkinen yksiöiden määrä ei mitenkään riitä kaikille halukkaille. Sen vuoksi meillä on suunnitelmissa rakennuttaa niitä lisää”, toteaa Vartiainen.

Seuraava rakennuskohde on Kuopion Savilahdessa sijaitseva kampusalue, jonne Kuopas aikoo rakennuttaa noin 280 asuntoa, joista suurin osa on yksiöitä ja loput perheasuntoja eli kaksioita ja kolmioita.