Kuopion kaupunginteatteri lataa täysillä evakossakin

KUOPIO – Kaupunginteatteri lähti Kuopiossa evakkoon kesän alussa, mutta ruutia ei säästellä korvaavilla näyttämöilläkään.
”Täysillä mennään. Oikeastaan me lisäämme vauhtia”, teatterinjohtaja Lasse Lindeman julistaa.
”Toimintaamme tulee uusia päänavauksia sekä yleisölle että meille tekijöille. Puistokoululla ja Yhteiskoululla tapahtuvan esitystoimintamme lisäksi me tulemme viemään esityksiä alueemme kuntiin. Ensimmäisinä ovat vuorossa Pieksämäki, Iisalmi, Rautalampi ja Nilsiä.”
Kaupunginteatterissa aloittaa myös Kommandoryhmäksi ristitty vaihtoehtoista ja esittävää taidetta teatterin normaalin ohjelmiston rinnalle suunnitteleva ja toteuttava ryhmä.
”Vastaavanlaista ei ole tehty missään muussa maamme laitosteatterissa”, Lindeman kuohuu.

Kommandoryhmää kuvataan tiedotteessa jalkautuvaksi, verkostoituvaksi ja erilaisia toimintatapoja tutkivaksi foorumiksi.
”kommando tekee työtään teatterissa sekä sisäisesti että ulkoisesti. Toimintaan ja ideointiin voi halutessaan osallistua kuka tahansa kaupunginteatterin työntekijä. Aloitteita ja ehdotuksia otetaan vastaan myös yleisöltä ja yhteistyökumppaneilta. Ryhmä taistelee luutumista ja negatiivista laitostumista vastaan. Toiminta perustuu henkilöstön intohimoihin ja se pyrkii olemaan ajankohtaista, avointa, keskustelevaa ja ajatuksia virkistävää”
Kommandoryhmän ydintiimi kaudella 2012-2013 koostuu teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Janne Puustisesta sekä näyttelijöistä Mikko Paananen ja Virpi Rautsiala.

Syyskausi käynnistellään teatterilla Puistokoululla Kiviä taskussa -esityksen uusintaensi-illalla 29.8.
”Tämän kahden miehen verbaalisen ilotulituksen on ohjannut Olli-Matti Oinonen. Yhteiskoulun ensimmäisenä ensi-iltana nähdään kuopiolaiskirjailija Aapelin Siunattu hulluus. Tommi Auvisen dramatisoima ja ohjaama lämminhenkinen näytelmä saa kantaesityksensä 5.9.
Syksyn kaksi muuta ensi-iltaa ajoittuvat lokakuulle. Norjalaisen kirjailijan Axel Hellsteniuksen kahdesta mielenterveyskuntoutujasta kertova selviytymistarina Elling saa ensi-iltansa Puistokoululla 24.10. Tommi Auvisen ohjaamana. Olli-Matti Oinosen ohjaama Alan Ayckbournin räväkkä fantasiakomedia Koomisesti pätevä sukeltaa puolestaan tulevaisuuteen, jolloin näyttelijä voidaan korvata teknoälyllä varustetulla androidilla. Näytelmän ensi-ilta on Yhteiskoulun näyttämöllä 25.10.
Kuopion kaupunginteatterin hieno teatterisyksy kruunataan vierailuilla. Ikisuosittu KOM-teatteri saapuu Yhteiskoulun näyttämölle marraskuussa uutuusnäytelmällään Karkkipäivä. Myös perinteeksi muodostunut Riksteaternin vierailu osuu marraskuulle. He saapuvat Kuopioon kahdella pienoisnäytelmällään Dödsdansen & Vi har det bra, joilla kunnioitetaan August Strindbergin kuoleman 100-vuotisjuhlavuotta. Myös lapsia muistetaan. ISIS teatteri saapuu Kuopioon loka-marraskuun vaihteessa laulunäytelmällään Tyttö nimeltä Tsunamika. Esitys kertoo valtamerestä, auringosta, rakkaudesta ja ystävyydestä sekä tytöstä”, teatteri kuvailee ohjelmistoaan.

Keväälle luvassa on Pirkko Saision Elämän meno Miisa Lindénin dramatisoimana ja ohjaamana, Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu Olli-Matti Oinosen ohjaamana, Elina Izarra Ollikaisen kirjoittama ja ohjaama Paperittomat sekä Heini Junkkaalan Soita minulle Billy Taava Hakalan ohjaamana.