Kuopiolainen pelintekijä tähtää korkealle

KUOPIO Suomen pelikehittäjät palkitsivat huhtikuussa järjestetyssä palkintogaalassaan kuopiolaisen Alpo Oksaharjun ja Mikko Kallisen Reset-pelihankkeen vuoden ilmiönä. Kaverukset perustivat kolme vuotta sitten Theory Interactive -nimisen yrityksen, joka julkaisee ensimmäisen peliprojektinsa joulukuussa.

Oksaharju ja Kallinen työskentelivät yhdessä suomalaisen Futuremark Games Studion palveluksessa, kunnes uskalsivat toteuttaa unelmansa omasta yrityksestä. Ensimmäiset vuodet yritys on toiminut säästöjen ja starttirahoituksen varassa.

”Olemme pystyneet pitämään kulut hyvin alhaisina. Kummallakaan ei ole asuntolainoja tai muita suuria maallisia rahareikiä, joten saamme toteuttaa unelmaamme täysin itsenäisesti”, Oksaharju kertoo.

Viime vuoden loppupuolella Theory Interactive toteutti yhteisörahoituskampanjan, jonka avulla se keräsi 70 000 euroa pelin viimeistelemiseen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tätä rahoitustapaa hyödynnettiin suomalaisella pelialalla. Vastineeksi rahoittajille tarjottiin lopullista tuotetta tai lahjaa.

”Joukkorahoitus tuo kaivattua demokratiaa pelijulkaisuun. Pienet tiimit voivat itsenäisesti tehdä mielenkiintoisia projekteja suoraan kohderyhmilleen”, Oksanharju selittää.

Joukkorahoitus takaa myös mäkemyksestä kiinnipitämisen suunnittelussa.

”Yrityksemme itsenäisyys on meille tärkeää ja yhteisörahoituksen turvin voimme säilyttää itsenäisyytemme. Teemme työtä suoraan faneillemme emme ulkopuoliselle julkaisijalle tai rahoittajalle. Saimme kerättyä rahaa sen verran, että saamme katettua pelin äänisuunnittelun ja ulkopuolisten työntekijöiden palkat”, Oksaharju jatkaa.

Vuoden lopussa julkaistavan pelin nimi on Reset. Vastoin alan kuuminta mobiilipelien trendiä, se on suunnattu PC-pelaajille. Oksaharju vastaa pelin taiteesta ja tarinasta. Kallinen on luonut pelin musiikit ja teknologian. Peliä ja sen pelimoottoria on kehitetty viimeiset kaksi vuotta. Tällä hetkellä kehitystyö keskittyy varsinaisen pelimaailman luomiseen.

”Reset on graafinen ongelmaratkaisupeli, joka on kuvattu ensimmäisen persoonan näkökulmasta. Peli sijoittuu lähitulevaisuuteen. Pulmaratkaisun lisäksi mukana on aikamatkustamista, seikkailua ja tutkimusta”, Oksaharju luonnehtii.

Reset-pelin videotraileri sai heti julkaisuviikollaan kansainvälistä huomiota osakseen. Sitä on katsottu netissä yli puoli miljoonaa kertaa ja fanit ovat kuvailleet videota kauneimmaksi koskaan tehdyksi traileriksi.

”Tiukka visio, tietotaito ja ruhtinaallinen annos hulluutta ovat tämän sopan pääainekset”, Oksaharju kuvailee menestyksen reseptiä.

Theory Interactiven päätoimipiste sijaitsee Espoossa. Oksaharjulle tämä tarkoittaa viikoittaista työmatkaa Kuopiosta pääkaupunkiseudulle ja takaisin. Yrittäjän työpäivät venyvät pitkiksi ja peliä ohjelmoidaan junamatkan lisäksi myös kotona.

Kuopio ja sen nähtävyydet saattavat näkyä myös lopullisessa pelimaailmassa.

”Pelistä ei vielä löydy Puijontornia, mutta asia on harkinnassa”, Oksaharju naureskelee.

Resetin traileri.