Kuopaksen ekotalohanke tarjoaa asuntoja liikuntarajoitteisille

Kuopion opiskelija-asunnot Oy:n vanhan kiinteistön purkutyöt nollaenergiatalon tieltä Suokadulla ovat myöhästyneet alkuperäisestä aikataulusta. Toimitusjohtaja Tuula Vartiainen vakuuttaa, että rakentamaan päästään suunnitellusti joulukuun aikana. Asuttavassa kunnossa talon pitäisi olla vuoden päästä joulukuussa, mutta vielä ei ole selvillä urakoitsijaa. Suomen ensimmäistä nollaenergiakiinteistöä on suunniteltu myös ensi kesän asuntomessujen ainoaksi erilliskohteeksi, mutta sopimuksia ei ole tästäkään asiasta allekirjoitettu.
”Ensin täytyy olla urakkasopimukset ja vasta sen jälkeen voimme neuvotella asuntomessusopimukset kuntoon. Alkuperäinen idea on saada asuntomessuille valmiiksi ensimmäinen kerros hyvinvointikeskuksineen ja 1-2 näyttelyasuntoa. Tämä on vielä täysin toteuttamiskelpoinen idea”, Vartiainen toteaa.
”Ajatuksena on, että koska kyseessä on pilottihanke haluamme näyttää rakennuksen keskeneräisenä, jotta myös käytetyt ratkaisut ja rakenteet ovat näkyvissä”, Vartiainen jatkaa.
Vartiainen toteaa asuntomessujen olevan hyvää mainosta ekotalohankkeelle:
”Kehityshankkeen rahoittajille asuntomessuilla on iso imagollinen merkitys. Lisäksi Kuopion kaupunki voi hyötyä siitä, että erilliskohteen seurauksena asuntomessuvieraat saadaan tuleman keskustaan saakka. Mahdollisesti myös opiskelijat saisivat sitä kautta lisää kesätyöpaikkoja”, Vartiainen pohtii.
Talosta pyritään ensisijaisesti tarjoamaan asuntoja liikuntaesteisille. Liikuntarajoitteisuus huomioidaan esimerkiksi sähköisillä ovilla sekä pyörätuolien lataus- ja pesupisteillä. Hyvinvointikeskus, johon tulee muun muassa infrapunasauna ja höyrykapseli soveltuvat erinomaisesti liikuntarajoitteisille.
”Infrapunasauna on paitsi ekologinen myös tavallista saunaa käyttökelpoisempi pyörätuolia käyttäville. Höyrykapseleista on hyötyä erityisesti lihas- ja nivelkipuihin.”
Liikuntaesteisyys on huomioitu myös sijainnissa: talo on lähellä palveluita, esimerkiksi vammaispalveluyksikkö, oppilaitokset ja kuljetusmahdollisuudet ovat lähellä.
”Kuopas kaavailee yhteistyötä kaupungin vammaisyksikön kanssa, ja esimerkiksi asuntohaut toteutetaan ensi vuonna yhdessä heidän kanssaan. Mahdollisesti myös tukihenkilöitä voisi asua samassa talossa ja tiloissa tulee luultavasti toimimaan henkilökuntaa.”