Kuolon Speksi onnistui väistämään amatööriyden

Kuolon tämänvuotisen speksin, joka oli ensi-illassa perjantaina 12. maaliskuuta, oli itselleni neitsytmatka speksimaailmaan. Sekava mestarietsivä Jonathan Holmes kutsutaan paikalle Herttua von Epsteinbarrin mystistä katoamista selvittämään. Avustajana Holmesilla toimii ihka oikea mielikuvitusystävä, sekä herttuan lähipiiriin kuuluvat herttuatar, hovimestari, poliisimestari sekä herttuan poika. Muutkin räväkät roolihahmot, livebändi, kuoro ja tanssiryhmä vauhdittavat osaltaan kerrontaa ja nostattavat naurun suupieliin.

Kuopion speksi oli melkoinen pläjäys postmodernismia, (p)improa ja politiikkaa! Melkoista pullamössöä siis, mutta tämä tyttö tykkää pullasta. Murskattuna. Ja varsinkin kun sen sekaan on kahvin lisäksi lisätty muutama lääkärikunnan kypsyttelemä vallankumouksen hedelmä. Taisi olla tarttuva tauti tämä speksi.

Speksi tarkoittaa opiskelijoiden rakentamaa tanssi- ja musiikkipitoista näytelmää. Kuopiossa speksi on järjestetty Kuopion lääketieteen opiskelijoiden toimesta jo vuodesta 2005 lähtien. Tavallisesta näytelmästä speksi eroaa siinä, että se on luonteeltaan interaktiivinen. Katsoja voi nimittäin pyytää näyttelijää, tanssijaa tai bändiä ottamaan edellisen kohdan uudelleen huutamalla ”Omstart!”.

Oli aivan mahtavaa seurata tämän kaltaista elävää teatteria. Amatöörimäisyydestä ei ollut tietoakaan, vaan suurella joukolla tässä onnistuttiin herättämään niin pieniä maallisia tuntoja kuin suurempiakin oivalluksen hetkiä. Speksiläiset valloittivat, valoivat ja valaisivat. Omstart!

Jottei tämä menisi nyt ihan vain ylistyslauluksi, niin annan pitkän miinuksen liian herkästä lipsumisesta suoraan seksismiin. Pahalta tästäkin tosin tuntuu sakottaa, kun on kuitenkin improsta kyse. Sapiskaa saa nyt siis pikemminkin ihmismieli ja se mikä meitä oikein naurattaa… Omatunto sakottaa siis seksismistä yhden pippurin, mutta muistaa silti vuoden päästä varata paikan kokonaan uudelle omstartille. Kling!


Lisätietoa KuoLon speksistä.