Kun pyytää, voi saada

Teksti: Riina Kurki
Kuvat: Risto Takala

Kampusravintoloiden lounasruoat ovat herättäneet keskustelua Itä-Suomen yliopiston yksityisessä sosiaalisessa verkostossa Yammerissa. Yliopiston henkilökunta on esittänyt toiveensa perinteisimmille ruokalajeille ja gluteenittoman, vegaanisen ja FODMAP-ruokavalion huomioista kaivataan lisää.

FODMAP-ruokavalio on yksi keino ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa, ja siinä karsitaan tiettyjen lyhytketjuisten hiilihydraattiyhdisteiden määrää. YTHS:n mukaan on arvioitu, että jopa 20–40 prosentilla väestöstä olisi oireyhtymän oireita.

Monille vatsaoireita saattaa aiheuttaa esimerkiksi palkokasvit, kaalit ja sipulit. Yammerissa on kommentoitu myös näiden ainesosien runsasta määrää kampusravintoloiden ruokalistoilla.

Fazer Food Servicen asiakkuuspäällikkö Hannele Pirhonen toivoo, että erityisruokavalioista oltaisiin enemmän yhteydessä suoraan kampusravintoloihin ja ravintolapäälliköille. Tällöin voidaan valmistaa erikseen juuri erityisruokavalioon sopiva annos valmiiksi niille päiville, kun henkilö ilmoittaa olevansa ruokailemassa, jos ruokalistalta ei löydy sopivia vaihtoehtoja.

”Ruokalistat suunnitellaan niin, että ne sopisivat mahdollisen monen ruokailijan ruokavalioon. Jokaisen yksittäisen ruokailijan makuun tai erityisruokavalioon sopivaa ruokalistaa ei ole mahdollista toteuttaa hinnan ja Kelan suositusten antamissa puitteissa, mutta pyrimme aina löytämään mahdollisimman hyvän kompromissin”, Pirhonen sanoo.

Pirhonen kertoo, että ruokalistojen kierto on kahdeksan viikkoa ja niitä suunnitellaan tuotekehitysosastolla ravitsemusasiantuntijoiden avustuksella. Suunnittelussa on otettava huomioon hinnan lisäksi Kelan korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositukset, joissa ruoan ravintosisällöt on määritelty tarkasti Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositusten mukaisesti.

”Meillä on tuotekehitysosaston suunnittelema niin sanottu ruokalistarunko, josta valitaan sellaisia ruokia, jotka ovat suosittuja, mutta katsotaan myös päiväkohtaisesti, että tähtimerkittyjen ruokien osuus toteutuu. Jotta opiskelijat saavat Kela-tuetun ateriansa, meidän on noudatettava annettuja suosituksia.”

Kampusravintoloiden lounasruokalistalla tähdellä (*) -merkityt ruokalajit ovat Voi hyvin -ruokia. Niissä rasvan, proteiinin, hiilihydraattien sekä suolan kokonaismäärä on suositusten mukainen ja rasvan laatu on ravitsemussuositusten mukainen.

”Suositusten mukaisesti tähtimerkittyjä ruokia täytyy olla tietty määrä per päivä, nykyään pitää myös suosia enemmän kasviproteiinia. Tuotekehityksessä tehdään koko ajan uusia reseptejä, että saisimme uusia tähtimerkittyjä ruokia”, Pirhonen kertoo.

Parhaimpia palautekanavia ovat Pirhosen mukaan kampusravintoloiden nettisivuilta löytyvä palautelomake ja kampusravintoloiden yhteydestä löytyvä kirja palautteille. Palautetta voi antaa myös suoraan ravintolahenkilökunnalle, mutta Yammerista ravintolahenkilökunta ei pääse lukemaan palautetta.

”Kyllä asiakkaat muistavat antaa myös positiivista palautetta. Erityisesti mukavaa ja ammattitaitoista ravintolahenkilökuntaa kehutaan.”