Kun läheisen todellisuus järkkyy

KUOPIO – Kuopion ylioppilasteatterin Miisa tuu ikkunaan kertoo tarinan äidin ja aikuisen tyttären suhteesta, kun tytär ajautuu psykoosiin myötä läheistensä tavoittamattomiin.

Miisa on iältään noin 24-vuotias, avioeroperheestä ja opinnot eivät etene. Miisa tahtoisi kyllä apua äidiltään, ja äiti tahtoisi auttaa, mutta Miisa ei osaa ottaa apua vastaan.

Näytelmän kirjoittaja Merja Repo laati tekstin alun alkaen kuunnelmaksi. Lavalla sitä on kuitenkin esitetty jo kolmesti, viimeksi Tukkateatterissa Tampereella. Tekstin valitsi KYT:lle äitiä näyttelevä Anne Salmi sen koskettavuuden takia.
”Jo toisen sivun lopussa oli niin puhutteleva Miisan dialogi, jonka jälkeen tuli tunne, että tämä on tehtävä. Teksti on koskettava ja erittäin totta, se ansaitsee tulla kerrotuksi”, Salmi kertoo.

Salmen mielestä teksti on ajankohtainen.
”Mietin juuri asiaa, kun teillä oli juttua YTHS:n pitkistä jonoista, ja toisaalla törmää mainoksiin kirjoituspiireistä, jos opinnäytetyö on esimerkiksi jumissa, niin se ahdistaa ihmistä joskus hyvinkin paljon. Aihetta sivutaan näytelmässä.”

Teos ottaa kantaa myös maamme mielenterveyspalveluihin. Salmen mielestä hoitoon pääsy ei ole helppoa.
”Näytelmä nostaa esille, kuinka huonolla tolalla mielenterveysasiat Suomessa ovat. Mielessämme tukipilarit ovat, mutta oikeasti niitä ei välttämättä ole”, Salmi toteaa.

Esityksien jälkeen on tarkoitus pitää aiheesta keskustelutilaisuuksia. Paikalle on pyydetty yleisöksi myös mielenterveysalan ihmisiä, jotka Salmen toiveissa voisivat tuoda mukanaan näkemyksiä mistä apua voi saada.

Näytelmässä Miisana nähdään Henna Eronen. Riikka Voutilainen esittää äidin sisäistä ääntä. Ohjauksesta on vastannut työryhmä yhdessä. Työryhmä on luonut myös luonut Miisan ja äidin roolihahmoille Facebook-profiilit, jossa voi seurata heidän suhteensa kehittelyä.

Miisa tule ikkunaan, ensi-ilta 3.4. klo 19 Sataman kulmassa.