Kulttuurin sekaduunarin esikoislevy

Teksti: Sini-Maria Melanen
Kuvat: Pasi Huttunen

Antti Reini muistetaan varmasti parhaiten rooleistaan Vares -elokuvissa ja Kylmäverisesti sinun -TV sarjassa. Valkokankaalla hänet nähdään seuraavaksi 9. syyskuuta ensi-iltansa saavassa Tulen morsian -elokuvassa. Mies on viime aikoina laajentanut repertuaariaan rohkeasti myös kirjallisuuden ja musiikin pariin. Ensimmäinen teos Neljätoistanollakuus ilmestyi maaliskuussa. Debyyttisoololevy Kärpänen puolestaan tuli ulos 26. elokuuta yhteistyössä Svart Recordsin ja Reinin oman yhtiön Kingstontime Recordsin kanssa.
Pitkän näyttelijänuran tehnyt Reini ei ole keltanokka musiikin saralla. Hän aloitti rumpujen soiton alle 10-vuotiaana ja ehti soittaa eri yhtyeissä kultaisella 80-luvulla. Näistä mainittakoon glamrockia soittanut The Voice of Mengele ja post-punk-yhtye Silmät. Kummaltakin ehti ilmestyä muutama sinkku ennen bändien hajoamista.

Oman levyn teko on ollut Reinin mukaan vain ajan kysymys. Ajatus kyti mielessä jo kymmenisen vuotta sitten, mutta ajankohta musiikillisten ambitioiden toteuttamiseen oli tuolloin huono. Kaikkeen ei voi keskittyä yhtä aikaa. Ja kun sorvin ääreen todella päästiin, ottivat neuvottelut eri levy-yhtiöiden kanssa myös aikansa.
”Levy oli sellainen juttu mikä oli jäänyt tekemättä. Pikkuhiljaa pöytälaatikkoon oli kertynyt niin paljon biisejä että oli pakko putsata pöytä, että pääsee tekemään uutta musiikkia.”
Nyt ilmestynyttä Kärpänen -levyä varten monien vuosien takaa löytyviä biisejä on päivitetty, läjä uusia tehty ja kokonaisuutta hiottu. Levy koostuu pop-rock tyylisistä kappaleista, joissa Reinin karhean karismaattisella lauluäänellä on keskeinen sija.
Levynjulkaisukeikka Helsingin Bar Loosessa oli Reinille toiveiden täyttymys.
”Oli aivan mahtava fiilis kun ne fyysiset levyt tuli painosta. Ajattelin että ’nyt se on valmiina’ ja kun sen sai ulos levynjulkaisukeikan myötä, niin olihan se aikamoinen helpotus.”

Näyttelijän työ on paljon rajatumpaa verrattuna itsenäiseen luovaan työhön. Reinin mukaan raameissa pysyminen ja ohjaajan kanssa työskentely on paljon helpompaa verrattuna itsestä nousevien ideoiden työstämiseen. Tällä hetkellä miestä kiinnostavatkin enemmän luovat prosessit.
”Tän levyn myötä tuli tunne siitä, että on vihdoin synnyttänyt jotain omaa. Sama juttu kirjan kanssa. Haluan keskittyä jatkossa enemmän kokonaisuuksien rakentamiseen.”
Seuraavaksi suunnitelmissa olisi lähteä tekemään toista levyä ja kirjaa. Reini ei paljasta minkä taiteenalan hän aikoo seuraavaksi valloittaa, mutta tästä konkarista kuullaan vielä.