Kulttuurikahvila auki yhteisörahoituksen turvin

Uuden kahvilan aukioloajat on suunniteltu niin, että asemalla sijaitseva kahvila palvelee paikallisten lisäksi juna- ja linja-automatkailijoita.

Teatteri Satama kaatui talousvaikeuksiin, mutta teatterin käytössä ollut Joensuun rautatieasemalla sijaitseva puutalo jatkaa elinkaartaan kulttuurikäytössä. Kulttuurikahvila laituri avaa ovensa 2. toukokuuta. Avajaisia vietetään kello 16:30 alkaen.
Kulttuurikahvilalle kerättiin alkupääomaa yhteisörahoituksen avulla ja pottiin kertyi yli 4000 euroa. Kahvilaa hallinnoivan kulttuuriosuuskunta Laiturin edustaja Anni Rannikko kertoo, että kahvilaa pyöritetään ainakin aluksi vapaaehtoisvoimin. Kahvilassa aiotaan tarjoilla vegaanisia, eettisesti ja ekologisesti kestäviä syötäviä ja juotavia sekä järjestää erilaisia kulttuuritapahtumia.
”Jos toiminta alkaa tuottaa riittävästi, on suunnitelmissa myöhemmin myös osa-aikaisen koordinaattorin palkkaaminen. Tämä ei kuitenkaan ole aivan lähitulevaisuuden kysymys, joten innokkaita vapaaehtoisia tarvitaan”, hän kertoo.

Rannikon mukaan VR on suhtautunut kahvilaideaan myönteisesti.
”Ilmeisesti se, että toiminta jatkuu hyvin samanlaisena kuin Sataman aikaan, on ollut heille mielekäst ratkaisu. Kahvilaa ylläpidetään kahvilatulojen lisäksi tapahtumien ja erityisesti tilavuokrauksen tuotoilla. Näillä pystytään kattamaan vuokra ja muut kulut”, hän arvioi.
Vanhan rakennuksen kunto ei ole erityisen hyvä, mutta Rannikon mukaan se on kahvilan tarpeisiin riittävän hyvä.
”Olemme remontoineet tilaa itse talkoovoimin. Olemme henkisesti varautuneet siihen, että jossain vaiheessa rakennukselle saattaa tulla purkutuomio”, hän toteaa.

Alueelle on suunnitteilla juna- ja linja-autoasemat yhdistävän matkakeskuksen ja Nikolain toriksi nimettävän uuden torin rakentaminen. Kahvilan käyttämän rakennuksen tulevaisuus on auki.

Pasi Huttunen, teksti & kuva