Kukka rikkoo hellästi hiljaisuutta

ILOSAARI Sami Kukka oli rauhaisa käynnistäjä Ilosaaren hulinoille. Suloklubilla perjantaina Rekkalavalla esiintynyt Kukka keinutti vajaan tunnin verran aamun raukeita runojaan leppoisaan tahtiinsa.

Festivaalilavalle Kukka ei istunut kuin intiimille klubi-keikalle, mutta kuin ihmeenkaupalla hän onnistui yhtyeineen pysäyttämään kuulijakuntansa, jota oli saapunut lavan eteen suhteellisen hyvin. Myös Kukka itse ihmetteli hyväntuuliseen tyyliinsä, kuinka oli lavalle päätynyt.

Aristihistorialtaan Sami Kukka ei ole niitä perinteisimpiä. Marraskuussa 50-vuotisjuhliaan Helsingin Korjaamon juhlakonsertilla fiestaava Kukka, oli jo painua muusiikkona unholaan omakustanteiden pölyisistä riveistä, kunnes Helmi-Levyt äkkäsi tämän kaunosielun ja nosti hänet musiikin ystävien tietoisuuteen.

Kukka julkaisi ensi levynsä jo vuonna 1988, ja sitä seurasi 19 vuoden hiljaisuus, jonka rikkoi vuonna 2007 Joose Keskitalon ja Arwi Lindin tuottama Kuolema tekee tuloaan -levy. Sittemmin Helmi Levyt on julkaissut myös Kukan debyyttilevyn uudestaan.

Orkesterin laululista Ilosaaressa koostui Kuolema tekee tuloaan -levyn lauluista ja niiden tunnelmissa oli hyvä valahtaa oman mielen syövereihin pölyisellä kentällä ilta-auringossa. Kukan tarinat jättävät mainiosti tilaa oman mielen tulkinnoille. Yllättäen mielessä välähti Platonin Valtio, jossa kuninkaaksi valittavalta vaaditaan, että hän on kulkenut läpi yhteiskunnan kaikkien luokkien. Toisin sanoen Kukka on pitkän tien kulkeneena vanhempana herrasmiehenä yksinkertaisesti sanomassaan uskottava.

Kukan bändi on koottu vahvoista musiikin hahmoista. Rummuissa on musiikin multiseikkailija Arwi Lind ja bassoa soittaa Jukka Räisänen. Pekko Käpin jouhikon soitto saa mielen herkistymään ja väräjämään Kukan sanoituksille.

Keikka päättyi encore-taputuksiin. Festivaalin tiukka aikataulu painoi kuitenkin päälle, joten bändi palasi lavalle kumartamaan, ja poistui.