Kuivuri Jazz tarjosi palan Röyhkän taivasta

KUIVURI JAZZ Harvoin näkee artistin yhtä onnellisena oman tuotantonsa äärellä kuin Kauko Röyhkä nähtiin viime sunnuntaina Iisalmen Kuivuri Jazzeilla yhdessä Severi Pyysalo kvartetin kanssa. Suomirockin ja maamme jazz-kärjen yhteenliittymä esitti Röyhkän tuotantoa Pyysalon sovituksilla. Normaalisti synkähkö Röyhkä säteili hetkittäin silminnähtävää ja vilpitöntä iloa kuunnellessaan kvartetin edesottamuksia tuotantonsa äärellä.

Rockin ja jazzin yhdistämisestä on nähty monenlaista yritelmää ja pahimmillaan epäonnistumisia. Röyhkän ja Pyysalon yhteistyö on kuitenkin poikinut helmen, joka ei missään sortunut tekotaiteelliseen schaipaan. Päinvastoin. Popahtavan modernin jazz-hybridin tunnelmat vaihtelivat, ilman hetken väkinäisyyttä, riemusta räyhään ja hetkittäin tunnelma oli jopa harras. Röyhkän vahva karisma yhdistyi vahvaan musiikilliseen ammattitaitoon.

Röyhkä ja Pyysalo ovat tähän asti esittäneet Röyhkän tuotantoa triona. Nyt mukana Iisalmessa oli ensimmäistä kertaa myös Timo Kämäräinen kitaroineen. Epäilemättä kokoonpano toimii myös kolmen hengen bändillä, mutta Kämäräisen läsnäolo tässä yhtälössä toimi hienosti. Soittotyylillään Kämäräinen oli kuin puuttuva lenkki, joka rakensi siltaa genrejen välille.

Kvartetin rytmiryhmästä löytyi myös merkittävää taituruutta. Timo Hirvonen sooloili bassossa ansiokkaasti ja eteni taas toisinaan kuin juna. Rummuissa liekehti Jussi Lehtonen.

Jazz-miesten ja Röyhkän yhteenliittymisen alussa on arkisia elementtejä. Kertoman mukaan Pyysalo trio oli ollut soittamassa reilu vuosi sitten The Mokners Triolla Turussa. Hyvällä tuulella iltaa hiippaillut Kauko Röyhkä oli juuri muuttanut kaupunkiin ja eksynyt kuuntelemaan kyseistä keikkaa. Alkuillan kähmässä Röyhkä oli lähestynyt Pyysaloa ja kysynyt: ”Hienoa musiikkia, mutta osaatteko te soittaa myös… yksinkertaisesti?”

Sama kysymys oli illan venyessä esitetty Hirvoselle ja Lehtoselle. Vastaus oli edelleen kyllä, ja niin sai kokoonpano alkunsa.

Keikan ehdottomia huippukohtia oli sovitukset kappaleista Talo meren rannalla, Paha maa, Paska kaupunki ja Etsijät.

Youtube: Kauko Röyhkän Etsijät Pyysalo kvartetin esittämänä Kuivuri Jazzeilla.