Kristalliyön kulkue muistuttaa uudesta ja vanhasta rasismista

JOENSUU – Kristalliyön perinteinen muistokulkue 8.11. nostelee taas mieleen menneitä hirveyksiä. Holokaustin aikana murhattiin noin kuusi miljoonaa juutalaista, satoja tuhansia romaneja, vammaisia, ja homoseksuaaleja.
”Marraskuun 9. päivä on maailmanlaajuinen fasismin ja rasismin vastainen toimintapäivä. Joensuussa perinne on jatkunut 20 vuotta. Pohjois-Karjalassa tapahtuneet rasistisluontoiset rikokset osoittavat, että mielenilmaus on alati tarpeen”, järjestäjät sanovat.

Tapahtuma alkaa kello 17 torilavan kupeelta, josta edetään kynttiläkulkueena Ystävyyden pusitoon, jossa edellisestä turvallisuuspolitiikka-aiheisesta Uljas kysyy –tilaisuudestakin tuttu Ville Elonheimo (vihr.) pitää lyhyen puheen. Sen jälkeen poliisipäällikkö Kai Markkula alustaa keskutelun rasismitilanteesta Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa. Kommenttipuheenvuoron pitää tutkija Anne-Mari Souto.

Kulkueen ja keskustelun järjestävät Rauhanryhmä, Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys JoMoni, Demarinuoret, JoViVa ja Vihreät.