Kriittistä historiaa teollisesta vallankumouksesta tänne

Teksti: Jarkko Kumpulainen

1900-luvun atlas - Kriittisen historian käsikirja. Into kustannus 2016. 175s.
1900-luvun atlas – Kriittisen historian käsikirja. Into kustannus 2016. 175s.
Into Kustannus julkaisi toukokuussa mielenkiintoisen hakuteoksen. Le Monde Dipolomatiquen 1900-luvun atlas – Kriittisen historian käsikirja, on erinomaista kesäluettavaa, jossa tiiviit ja ytimekkäät artikkelit käyvät läpi historian vähemmän kerrottuja näkökulmia teollisesta vallankumouksesta tähän päivään. Äänen saa voittajien lisäksi voitetut. Aihepiirit on kiteytetty aukeaman kokonaisuuksiksi, joista kevyttä kesälukemistoa on helppo käydä syventämään syysviileillä.

Koulukirjamainen artikkelimuoto kääntyy keveydellään ja kiteyttävyydellään eduksi. Kirja antaa välineitä suurempien kokonaisuuksien hahmottamiseen. Se ei vain luettele faktoja, vaan myös selittää menneitä tapahtumia, asettaa ne mittasuhteisiin ja tarjoaa näkökulmaa. Kiinnostavana yksityiskohtana kirjaan on poimittu otteita muun muassa useiden maiden ja eri aikakausien koulujen historiankirjoista, jotka saattavat poiketa merkittävästikin koulujemme historian opetuksesta. Teoksen etuna on runsas kuvitus ja ennen kaikkea sitä elävöittävät kunkin aikakauden taiteilijoiden työt, julisteet ja valokuvat sekä aikalaistekstit.

Alkuperäisen laitoksen on toimittanut Le Monde diplomatique. Vasemmistolaisen ranskalaispäivälehden liitteestä alkunsa saanutta lehteä julkaistaan myös Suomessa kuudesti vuodessa Novaja Gazetan kanssa yhteen niputettuna. Kaikkiaan Le Monde diplomatiqueta julkaistaan 20 eri kielellä. Sen Maailmanpolitiikan Atlas -karttateoksia on myyty Ranskassa, Saksassa, Espanjassa ja Italiassa satojatuhansia kappaleita.

Kriittisen historian käsikirjan suomalaisen laitoksen ovat toimittaneetMika Rönkkö ja Kaisu Tervonen. Suomennoksista vastaavat Jorma Penttinen ja Kirsi Kinnunen.