Kosmopoliitit syntipukit

Teksti: Lotta Pellas
Kuvat: Johanna Kokkola / Joensuun kaupunginteatteri
Harmony Sisters kuvaa kattavasti Valtosen siskosten tarinan menestyksekkäänä yhtyeenä.

Joensuun kaupunginteatterissa ensi-iltansa 22. syyskuuta saanut näytelmä Harmony Sisters kertoo Valtosen siskoskolmikosta. Vera (Mirva Kuivalainen), Maire (Maria Sarkkinen) ja Raija (Suvi-Maaria Virta) perustivat 1900-luvun alussa yhtyeen Harmony Sisters, ja haaveilivat sen kuljettavan heidät aina Amerikkaan asti. Kosmopoliittinen trio lauloi täydellisessä harmoniassa, kymmenellä eri kielellä.

Kotkassa kasvaneet tytöt esiintyivät ensimmäistä kertaa Kotkan Seurahuoneella, jota seurasi monia esiintymisiä sekä matkalaukkuelämää Euroopassa. Harmony Sisters päätyi jatkosodan sytyttyä propagandakiertueelle Saksaan edustamaan Suomea. Sodan jälkeen siskokset eivät enää saaneet esiintyä Suomessa, koska Harmony Sistersiä pidettiin eräänlaisena syntipukkina.

Siskosten pitkäaikaisena unelmana oli jonain päivänä esiintyä Amerikassa, mutta loppujen lopuksi vain Maire päätyy Yhdysvaltoihin. Elina Snickerin käsikirjoitus keskittyy erityisesti kuvaamaan juuri keskimmäisen siskon, Maire Valtosen elämää. Näytelmässä nähdään paitsi Mairen tähtihetkiä Harmony Sistersin kanssa, myös hänen yksityiselämänsä kipukohtia: toisen lapsen kuolema, keuhkotautiin sairastuminen sekä uran ja äitiyden yhdistämisen haasteet.

Aino Kiven ohjaama näytelmä sijoittuu vuosiin 1925–1950. Kantavina teemoina ovat poikkeuksellisiin olosuhteisiin sopeutuminen sekä ura, kunnianhimo ja sen vaatimat uhraukset. Harmony Sistersin menestystä varjostavat sota ja sen mukanaan tuomat levottomuudet. Naisten yksityiselämäkään ei säästy sodan kauheuksilta: Mairen aviomies Olli Ojonen (Petteri Rantatalo) palaa rintamalta muuttuneena. Kun Maire tulee äidiksi, häntä painaa syyllisyys Putte-pojan jättämisestä Suomeen hänen lähtiessään Harmony Sistersin mukana esiintymään. Kamppailu menestyksekkään uran ja yksityiselämän välillä on tuotu näytelmässä hyvin esiin.

Siskosten äiti, Ester, Essi Valtonen (Anna Ojanne) jää näytelmässä paikoitellen pelkäksi kertojaääneksi, joka katselee tilanteita kuin ulkopuolelta. Näin äidin näkökulma ja ajatukset kulkevat mukana koko näytelmän ajan. Kerrontaosuudet soljuvat luontevasti näytelmän mukana, eivätkä töksähtele dialogin sekaan.

Näytelmässä kuullaan Harmony Sistersin esittämiä, pidettyjä lauluja, kuten Josef, Josef ja Kodin kynttilät. Näytelmän musiikin on sovittanut Petri Tiainen. Kuivalainen, Sarkkinen ja Virta sopivat rooleihinsa Verana, Mairena ja Raijana.

Näytelmän toinen näytös alkaa Valtosten siskosten tuttavan, Erna Tauron (Petri Tiainen) esittämällä laululla Mikkihiiri ja susihukka. Sinänsä hauska kohtaus keventää muuten monia raskaita aiheita käsittelevää näytelmää, mutta silti se tuntuu irralliselta muihin kohtauksiin verrattuna.

Harmony Sisters kuvaa kattavasti ja hienosti Valtosen siskosten tarinan menestyksekkäänä yhtyeenä. Näytelmä raottaa samalla ikävää ja pelkoa, joita matkustaminen epävakaassa Euroopassa aiheutti sekä tuo esiin syyllisyyden, jonka läheisten jättäminen esiintymismatkojen ajaksi nosti pintaan.