Koskettavia kissakuvia

JOENSUU – Kissa on paitsi kaunis ja Suomen yleisin seuraeläin myös lemmikkimaailman päähän potkittu. Kissoja hylätään hälyttävän paljon. Joka vuosi arviolta 20000 kissaa hylätään ja lopetetaan ei-toivottuina. Tiina Sormunen tarttui aiheeseen valokuvan keinoin. Hänen näyttelynsä Yhdeksän kissan elämää on näytteillä Joensuun kirjaston pääaulassa 28. 10.-1.11.
Näyttelyn pääosaan ovat päässeet muun muassa korvaton Mörkö, metsästä löytynyt Iivari, kuuro Vilho Koskela, eläinkotiyhdistyksen hoiviinsa ottama Nappi, emonsa hylkäämät Pörri ja Laikku, kesämökiltä löytynyt Kurmu, edelleen ihmisarka Saurimus sekä myrkytyskuoleman välttänyt Vili.
”Erilaisista tarinoistaan huolimatta näyttelyn kissamalleja yhdistää yksi asia: aiemmin hylätyiksi ja kodittomiksi jääneet kissat ovat nykyään omistajilleen rakkaita lemmikkejä. Valokuvamalleja saati heidän omistajiaan en tuntenut entuudestaan, mutta kiitos kissaihmisten aktiivisuuden, sosiaalisen median kautta kaipaamani yhdeksän kissaa löytyivät hetkessä”, Sormunen sanoo.

Hänen tavoitteenaan on lisätä nyt kertomiensa tarinoiden kaltaisia onnellisia kissatarinoita, sillä luvut osoittavat, että monta onnetonta tarinaa olisi kerrottavana koko ajan. Kissakuvat, kuten Grumpy Cat ja kumppaninsa kuuluvat nettimeemistön kestävimpien aihepiirien joukkoon, joten valokuvat yhdistettyinä lyhyisiin tekstimuotoisiin tarinoihin kissan taustoista sekä löytötarinoista toiminevat tehokkaina viestinviejinä.
”Kissa ei saa aina ansaitsemaansa arvostusta ja hyvää kohtelua. Jo pidemmän aikaa olin miettinyt, uskaltaisinko, osaisinko ja miten voisin tuoda huomioni esille muillekin kuin kahdelle kaverilleni. Kun Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto julkisti eläinten viikon tämänvuotiseksi teemaksi kissan, ajatukset ja palaset rescuekissa-aiheisesta valokuvanäyttelystä kolahtivat lokeroihinsa”, Sormunen kuvailee.
”Vaikka heitteillejättö on rikos, piittaamattomia ihmisiä riittää ruuhkaksi asti. Eläinsuojeluyhdistykset ja muuta vapaaehtoiset paiskivat töitä kodittomien kissojen kanssa ympäri vuoden. Helpoin ratkaisu ongelmaan olisi lemmikkikissansa hylkäämättä jättämisen ohella kissojen leikkauttaminen. Leikkaus on usein myös kissan henkivakuutus. Leikattujen kissojan karkaaminen ja hylätyksi joutumisen todennäköisyys on leikkaamattomia pienempi”, hän jatkaa.

Näyttelyn yhteydessä on infopöytä, jossa on tietoa Joensuun seudulla toimivista eläinsuojeluyhdistyksistä.