Korruptio sekoittaa Venäjän yliopistouudistusta

Joka viides yliopisto Venäjällä saattaa joutua vasaran alle. Presidentti Vladimir Putin on määrännyt käynnistämään valtion yliopistojen uudelleenorganisoinnin ja opetus- ja tiedeministeri Dimitri Livanov on todennut tämän tarkoittavan sitä, että joka viides yliopisto suljetaan tai pakotetaan yhdistymään seuraavan kahden tai kolmen vuoden aikana. Yliopistoja Venäjällä on noin 600, joten uhattuna on yli sata yliopistoa.

Venäläisen opiskelijajärjestön puheenjohtaja Artyom Khromov on ilmaissut huolensa tilanteesta.
”Kannatamme tehottomien yliopistojen sulkemista, mutta olemme huolissamme siitä, että uudelleenjärjestelystä saatta joillekin ihmisille tulla vain keino tehdä rahaa. Yhdistymisten tulisi tapahtua tieteen, ei taloudellisten intressien vuoksi”, hän toteaa.
Korruption lisäksi opiskelijajärjestö pelkää, että seurauksena on suuri määrä opetushenkilöstön irtisanomisia ja yliopistojen tilojen vuokraamista yksityiselle sektorille.

Demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa tukevan yhdistyksen, Indemin johtaja Vladimir Rimsky arvioi, että sulkemiset ja fuusiot riippuvat lopulta yliopistojen hallinnon ja valtion virkamiesten suhteista.
”Ne yliopistot, joilla on huonot suhteet virkamiehistöön, suljetaan todennäköisemmin. Jos yliopistolla on hyvät suhteet, saa se luultavasti jatkaa, vaikka akateemiset tulokset olisivat heikkojakin”, hän sanoo.

Alkuperäinen uutinen:One in five universities will be forced to close or merge, minister says