JOENSUU – Joensuun kaupunki julkisti verkkosivujensa uuden ilmeen 20. toukokuuta. Uudet verkkosivut ovat aiempaa näyttävämmät, interaktiivisemmat ja käytettävyydeltään selvästi aiempaa paremman tuntuiset, mutta kenties merkittävin muutos piileskelee pinnan alla. Sivustolla vaihdettiin vanhasta julkaisujärjestelmästä avoimen lähdekoodin Liferay-julkaisujärjestelmään, jota myös esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto ja Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä käyttävät. Liferayn käyttö pelastaa riippuvuudelta yksittäisestä toimittajasta, eikä käyttäjän tarvitse huolehtia kaupallisesti suojattujen tuotteiden kanssa usein ilmenevistä yllättävistä kustannuksista. Lisäksi sitä kehutaan hyvin joustavaksi ratkaisuksi. Joensuun uusille sivuillekin on pystytty räätälöimään juuri halutun kaltaisia palikoita. Näistä mainitaan esimerkiksi hakutoiminto sekä pikalinkkipalkki.
Joensuun kaupungin aiempi visuaalinen ilme oli vuodelta 2002 ja internetsivuja uusittiin edellisen kerran vuonna 2004. Uudistetuilla verkkosivuilla on paremmat työkalut palautteen keräämiseen ja sivuilla suunnistamista on pyritty helpottamaan.
”On menty poikkihallinnollisesti palvelut edellä. Tarkoituksena on, että kaupungin organisaatiota ei tarvitse tuntea löytääkseen sivuilta haluamansa”, Joensuun kaupungin viestintäpäällikkö Ville Moilanen kertoo.
Järjestelmältä vaaditaan joustavuutta ja käytettävyyttä, sillä kaupungin sivusto pitää sisällään kaupungin antamien tietojen mukaan lähes 3200 sivua.
”Noin 150 henkilöä naputtelee sivuille sisältöä”, Moilanen mainitsee.
Moilasen mukaan kaupungin viestinnän painopistettä ollaan siirtämässä entistä enemmän verkkoon. Joensuun kaupungin paperinen tiedotuslehti säilyy vielä, mutta se ilmestyy jatkossa harvemmin.
”Verkkoon on aiemmin panostettu ehkä liiankin vähän”, hän sanoo.
Kaupungin järjestämässä tiedotustilaisuudessa painotettiin monta kertaa, että työ on tehty paiikallisin voimin. Joensuulainen mainostoimista Fabrik on vastannut visuaalisesta puolesta sekä käyttöliittymäsuunnittelusta. Teknisen toteutuksen puolestaan on tehnyt joensuulainen Arcusys.
”Suunnittelua on tehty jo pitempään, mutta lapiohommissa ollaan oltu vuoden verran”, Moilanen kuvailee.
Kaupungin verkkopalveluiden kehittämisessä Moilanen kuvailee nyt tehtyjä uudistuksia hyväksi aluksi. Sivuille aiotaan tuoda lisää toiminnallisuuksia sekä sähköisiä palveluita.
”Meillä oli työryhmässä noin viidenkymmenen kohdan lista siitä, mitä kaikkea tuonne voisi tehdä. Yhtenä esimerkkinä voisi mainita ajatuksen, että sivuille tulisi reaaliaikainen karttanäkymä katujen hoidon tilanteesta. Talviaamuna voisi katsoa kartasta, että onko kadut jo aurattu ja päättää, lähteekö töihin pyörällä vai bussilla”, Moilanen visioi.
Hän myös mainitsee, että Twitter-tunnus on kaupungille jo varattu. Historian valossa varaaminen on hyvä idea, sillä kaupunki sai verkko-osoitteen joensuu.fi käyttöönsä vasta hiljattain kun UEF suostui siitä luopumaan. Aikoinaan Joensuun yliopisto ehti sen varaamaan ennen kaupunkia.
Joitakin kaivattuja uudistuksia kaupungin verkkoviestintään olisivat esimerkiksi virkamiesten aktivoituminen sosiaalisessa mediassa sekä kaupunginvaltuuston kokouksien lähettäminen suorina lähetyksinä verkossa. Niistä kumpaakaan Moilanen ei lupaa tapahtuvaksi saman tien.
”Sosiaalisessa mediassa haasteena on, että kun tulee palautetta, niin keskustelua pitäisi pystyä jatkamaan. Virkamiehistön työaika on muutenkin aika tiukille venytetty, joten tuskin heitä aivan akuuttina on Twitteriin hyppäämässä”, hän sanoo ja jatkaa,
”Kokousten striimaamisessa on ollut teknisiä ongelmia ja lisäksi se on kustannuskysymys. Ei riitä, että se lätkäistäisiiin huonolla laadulla verkkoon. Se olisi tehtävä niin, että satunnainenkin seuraaja pääsisi saman tien kärryille”
Moilanen itse on näyttänyt esimerkkiä olemalla tavoitettavissa ja keskustelemalla Facebookissa ja Twitterissä. Myös kaupungin ilmeen ja sivujen uudistamista voi seurata esimerkiksi Facebookissa.
Joensuun kaupungin uusi ilme jakaa mielipiteitä. Tätä kirjoitettaessa 267 ihmistä on klikannut sivuilla kohtaa ”uusi ilme toimii hienosti”. 124 ihmistä on painanut nappia kohdassa ”en tykkää uudesta ilmeestä”.