Kommando-isku Studentialla

KUOPIO Kuopion kaupunginteatterin Kommando-ryhmä teki tiistai-iltapäivänä yllätysiskun Studentialle. Liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuuriviikon syvävenyttely -tunnille Studentian liikuntasaliin kokoontuneet kokivat yllätyksen, kun salin lehteriltä alkoi messuta näyttelijäkaksikko Mikko Paananen ja Janne Puustinen.

Esittelyssä oli 5. lokakuuta järjestettävän Häpeä –illan aiheet. Paananen asetti stand-up -vaihteen päälle ja laittoi itsensä alttiiksi johdattamalla yleisön aiheen teemaan kertomalla kyseenalaisia kokemuksiaan baari-iskutekniikoista ja noloista tilanteista.

Häpeä-ilta on nyt sarjassa toinen Kommandoryhmän tunneskaala –iltamista. Takana on jo rakkaus, ja syksyn mittaan koetaan myös viha sekä ilo.

”Rakkaus meni hyvin. Ensinnäkin siksi, että se esitettiin alusta loppuun”, Paananen naurahtaa.

Paananen viittaa kommentillaan Kommandoryhmän improvisoituun luonteeseen.

”Läpisaaminen on hyvä, koska näitä esityksiä edeltää ainoastaan yksi läpimeno, eli näissä on vahvasti sellainen suoranlähetyksen tuntu”, hän jatkaa.

Kommandoillat ovat tekijöidensä mukaan revyytä hatarasti ajankohtaisiin asioihin yhdistävä kokeellisen teatterinmuoto. Jotakin yllätyksellistä makasiiniohjelman ja musiikkiteatterin väliltä, eikä improaminen tai jopa nukketeatteri ole poissuljettua. Lyhyesti sanoen näyttelijät vaihtavat vapaalle laitosteatterin arkisemmista rutiineista.

”Meidän tavoite on olla hauskoja, mutta samalla ihan aidosti käsitellä näitä aiheita. Rakkauden kohdalla tavoite onnistui ja toivottavasti häpeän kohdalla onnistuu myös”, Paananen kertoo.

Kommandoilta käsittelee häpeää 5. lokakuuta kello 19. teatterin evakkotiloissa Kuopion yhteiskoulun salissa. 26. lokakuuta Kommandot puolestaan käsittelevät vihaa ja 21. marraskuuta iloa. Kevääksi Paananen ja Puustinen lupailevat Kommandoryhmän nimissä revyiden jatkoksi varsinaista pidempää teatteriesitystä. Mukailtuihin tositarinoihin perustuva Paperittomat kertoo näyttelijöiden mukaan tarinoita paperittomista maahanmuuttajista.