Kolmas Nainen: Hyvää ja kaunista

Suomirockin ikonin suurmenestys

Alavuden ruutupaitarokkareiden klassisimman albumikokonaisuuden ilmestymisestä on aikaa 23 vuotta. Jo vuoden 1989 Hikiset siivut merkitsi yhtyeelle nostetta, mutta Hyvää ja kaunista- levyllä solisti Pauli Hanhiniemi, kitaristit Sakari Pesola ja Timo Kivikangas, basisti Raimo Valkama ja rumpali Pasi Kallioniemi ylsivät kertakaikkisen tasavahvaan levykokonaisuuteen.

Klassisella singlehitillä Tästä asti aikaa käynnistyvältä pitkäsoitolta ei heikkoa hetkeä löydy. Nimiraita Hyvää ja kaunista, lauluntynkä Valehtelisin jos väittäisin, kitarismin kudoksisuutta tarjoava, fiktiiviseen juttuun tekstinsä osalta perustuva Vanha, mennyt ja entinen, huuliharppusoololla ryyditetty iskevä matkakertomus Missä viisaaksi tullaan, radanvarsitematiikkaa esittelevä, aidon puhutteleva ja kertakaikkisen upeaa kitarasooloilua tarjoava Talot ja tienhaarat, singlenä jo vuoden 1989 puolella ilmestynyt ja Timo Löyvän toisen kitaran varressa korvanneen Timo Kivikankaan ensilevytyksenä alkuaan toiminut arkirealistinen Päivät kuluu hukkaan, bändin vanhasta kunnon rhythm and blues-taustasta huuliharppusooloineen muistuttava Maailma on tyly, progehtava ja upeatekstinen Monta kertaa, kolmesta osasta kokoon kyhätty, musiikillisesti yllättävänkin raskas Hehkuva kivi, albumin kokonaistyöstössä loppuvaiheessa syntynyt unohdettu helmi Hyisen viiman maa ja bluesia huokuva kerrassaan komea päätösraita Lamppu ikkunallasi ovat kaikki suomirockin ehdotonta eliittiä vielä yli 20 vuoden jälkeen.

Hyvää ja kaunista-albumia ei syyttä kaupattu 70 000 yksikköä. Sitä seuranneista pitkäsoitoista Elämän tarkoitus, Tiheän sisään ja aivan erityisen onnistuneesta Onnen oikotiellä-longarista muodostui kaikista suurmenestyksiä.