Kolmas nainen: Sydänääniä

Kolmas nainen on eräs kotimaisen rockin kiistattomista ikoneista. Vuoden 1986 debyyttialbumi esitteli Dr. Feelgoodin pohjalaisen perinteen vaalijan ja vuotta myöhemmin ilmestyneestä pitkäsoitosta Paha minut iski muodostui niin musiikillisesti kuin teksteiltään Kolmannen naisen raskain levykokonaisuus.

Jämerän kitararockin tukipilarin tähänastisen levytysuran kivenjalan muodostavat kuitenkin albumit Hikiset siivut (1989), Hyvää ja kaunista (1990) sekä Onnen oikotiellä (1994). Yhtyeen 15 vuoden levytystauon katkaisevaan pitkäsoittoon Sydänääniä kohdistuvat suuret odotukset, jotka pääosin täytetään.

Levyn käynnistävä, jäntevän riffittelyn varaan rakennettu Mitä tapahtuu osoittaa yhtyeen olevan edelleen halutessaan musiikillisesti varsin rock. Seuraavaksi tarjolla on yrmeä balladi Et sileänä säily, mutta albumilta löytyy suorastaan radikaali slovari minimalistisen Varjo-biisin muodossa. Rockvaihde pistetään uudestaan päälle tukevan kitaroinnin sävyttämällä biisillä Jälkikuva. Vanhaa kunnon rhythm and blues-taustaansa yhtye esittelee murevasti svengaavalla raidalla Virtanen-Järvinen. Uutukaisen kolme kovinta ovat kuitenkin Pois tilanteesta, jossa kuulas melodia ja elämänkokemuksesta kumpuava teksti täydentävät erinomaisesti toisiaan, tiivistunnelmainen, sanoituksessaan aidon puhutteleva ja erinomaista kitarointia esittelevä Tuli vain mieleen sekä musiikillisessa kokonaistoteutuksessaan Kolmannen naisen vanhaan perustaan voimakkaasti nojaava ja siksikin kylmiä väreitä nostattava Kilpi. Kaiken pitäis muuttuu on tuoreen tuotannon rempseä debyyttiveto ja levyn päättävä Kumpi ajaa kovempaa albumin ärhäkimpiä rocksivalluksia.

Kolmannen naisen paluulevy sisältää sopivan mikstuuran vanhaa ja uutta, kuitenkin edellisen eduksi. Soitannollisesti yhtye on edelleen tyylilajinsa muotovalio, mutta Hanhiniemi onnistuu laulusuorituksissaan vielä tekstejäkin paremmin. Kolmannen naisen paluulevy ei ole loistava, mutta tarpeeksi laadukas. Uudet kappaleet ansaitsevat paikkansa vanhojen klassikoiden seassa. Yhtyeen syksyinen kiertue omaa myös nostalgista aspektia, mutta niin pitääkin.