Kohuttu nukketeatteriesitys striimataan Sotkulla

Teksti: Pasi Huttunen
Raúl García Pérez ja Alfonso Lazaro de la Fuente joutuivat vangituiksi ja saivat syytteen nukketeatteriesityksen esittämisestä.

Jos nukketeatteriesitys saa aikaan poliittisen skandaalin, niin vähemmästäkin kiinnostuu. Nyt kuopiolaisilla on tilaisuus nähdä sellainen esitys. Lapsilta se on tosin kielletty.
Raúl García Pérez ja Alfonso Lazaro de la Fuente esittivät nukketeatteriesityksensä La Bruja y Don Cristóbal (Noita ja Don Cristóbal) Madridissa viime vuonna. Nukketeatteriperinteitä kunnioittava esitys sisälsi brutaalia väkivaltaa ja siinä viitattiin tämän päivän terrorismiin. Tapahtumajärjestäjien virheen vuoksi sitä oli katsomassa myös lapsia ja järkyttyneet ihmiset kutsuivat paikalle poliisin. Taiteilijat vietiin kuulusteltavaksi kesken esityksen ja heidän vapautettiin lopulta viiden päivän päästä. He saivat syytteen terrorismiin yllyttämisestä. Skandaali oli valmis.

Teos kiellettiin ja espanjalainen kultturiväki ei katsonut päätöstä hyvällä. Teatro del Barrio Madridissa on päättänyt uhmata kieltoa esittämällä sen suorana lähetyksenä ympäri maailmaa. Tavoitteena on puolustaa taiteilijoiden sananvapautta. Viimeisimmän tiedon mukaan kielto on kumottu, joten esitys on laillinen. Esityksen jälkeen järjestetään silti keskustelutilaisuus, jossa puheenvuoroja käyttävät myös syytettyjen taiteilijoiden puolustusasianajajat.

Suoran lähetyksen Sotkulla 5. helmikuuta kello 18.30 järjestävät Itä-Suomen tanssin aluekeskus ja Taiteen edistämiskeskus. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.