Kohtalaisen kiinnostava sarjauutuus

Teksti: Laura Väänänen
Kuvat: Freeform
Eline Powell onnistuu herättämään merenneito Rhynin uskottavasti henkiin.

Amerikkalaisen Freeform-kanavan uudessa fantasiadraamasarjassa Siren merenneidot eivät ole kilttejä ja suloisia simpukkabikineissä uiskentelevia laulelijoita kuten Disneyn elokuvaklassikkossa vaan hurjia petoja. Suomessa jännittävää sarjaa voi seurata Ruutu+-palvelussa.

Bristol Coven rauhallisessa rannikkokaupungissa on pitkään kerrottu tarinoita merenneidoista. Yhtäkkiä kaupungissa alkaa tapahtua kalastajaporukan jäsenen loukkaantuessa vakavasti, kun saaliin joukosta paljastuu jotain odottamatonta. Armeijan helikopteri saapuu hakemaan haavoittunen kalamiehen Chrisin (Chad Rook) sekä miesten pyydystämän olennon ja molemmat katoavat jälkeä jättämättä. Pian tämän jälkeen Ben (Alex Roe) melkein törmää autollaan salaperäiseen Ryn-nimiseen tyttöön (Eline Powell), joka vaikuttaa ilmestyneen kuin tyhjästä. Ben yrittää yhdessä tyttöystävänsä Maddien (Fola Evans-Akingbola) kanssa selvittää Rynin tarinaa sekä löytää Chrisin.

Viime vuosina zombeja, vampyyreja ja ihmissusia on vilistänyt sekä valkokankailla että televisioruuduilla runsain määrin. Merenneitoja on kyllä myös nähty, mutta usein vain vilaukselta tai korkeintaan sivuroolissa. Siren tuokin vaihtelua nykyisin fantasiadraamasarjojen kentälle.

Nämä Odysseuksen seikkailuissakin esiintyneitä seireenejä paljon muistuttavat olennot ovat vedessä eläviä julmia petoja, joiden laulu houkuttelee kuulijaa puoleensa. Toisaalta merenneidoilla tuntuu olevan myös inhimillisempi puoli, sillä ne vaikuttavat välittävän ja huolehtivan perheenjäsenistään kuten ihmiset.

Sarjan pääosassa nähtävä Elene Powell onnistuu roolissaan kiitettävän hyvin hyvin. Game of Thrones-sarjassakin lyhyesti vilahtanut Powell onnistuu herättämään merenneito Rhynin henkiin uskottavasti erityisesti kalamaisen elekielen avulla liikaa kikkailematta. Muut näyttelijät eivät hänen rinnallaan edes saa mahdollisuutta loistaa, sillä heidän roolihahmonsakin lähinnä keskittyvät ihmettelemään kaupunkiin ilmestynyttä merenneitoa. Myöskään Rena Owen ei vakuuta roolissaan Helen Hawkinsina, kaupungin salaperäisenä vanhana naisena, joka kuitenkaan ei ole tarpeeksi salaperäinen herättääkseen kiinnostuksen hahmoa kohtaan.

Ohjelma lumoaa katsojan erityisesti kekseliäällä kuvaustyylillään, jossa luodaan selkeää vastakkainasettelua maan ja meren välille. Karmivuutta lisää tumma vesi, joka jättää arvailun varaan sen mitä pinnan alla mahtaakaan liikkua. On myös ilo huomata, että merenneitojen ulkonäön suunnitteluun on selvästi panostettu eikä olla menty sieltä mistä aita on matalin kopioimalla vanhoja pinttyneitä mielikuvia.

Siren tarjoaa jännitystä sekä vaihtelua television aiempaan sarjatarjontaan. Tästä huolimatta se ei onnistu täydellisesti koukuttamaan gliffhangereillään. Luultavasti sarjalla kyllä riittää innokkaita katsojia muutaman tuotantokauden verran, mutta sen jälkeen siirrytään jo jonkin uuden, trendikkäämmän fantasiadraaman pariin.

Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opeteltiin keväällä 2018 mediakirjoittamista. Osana kurssia opiskelijat kirjoittivat muiden tekstien lomassa kritiikkejä ja kolumneja. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti.