Klassiselle rokille riittää vielä kuulijoita

Joensuulaisyhtye Even Steven on pitkän odotuksen jälkeen saanut valmiiksi toisen pitkäsoittonsa Get Out of My Way, jonka tiimoilta solisti Jukka Karppanen ja kitaristi Ilari Malinen ehtivät haastatteluun.

Even Stevenin nykyisen line upin ura keskeisine merkkipaaluineen?

”Nykyisessä kokoonpanossa Even Steven on soittanut vuodesta 2010 asti. Bändi aloitti kuitenkin toimintansa jo vuonna 2007 tehden levyn nimeltä Square One. Uudella/ nykyisellä kokoonpanolla Even Steven aloitti uuden albumin valmistelut vuonna 2012. Vuonna 2013 Even Steven sijoittui RockSM13 kilpailussa toiseksi ja voitti kyseisen kilpailun yleisöäänestyksen.Suurimpia merkkipaaluja uuden/ nykyisen kokoonpanon aikana ovat hyvä menestys kilpailussa ja albumin valmistuminen. Get Out Of My Way on bändin mielestä erittäin hyvä ja ehyt kokonaisuus ja esittelee bändiä juuri sellaisena, kun se nyt on.

Julkaisupäivänä Even Steven albumi olikin Itunesin suosituimmat albumit listalla parhaimmillaan sijalla 2 ja suosituimmat Rock- albumit listalla sijalla 1. Se oli miellyttävä yllätys koko bändille. Myös Spotifyssä albumi keräsi heti tuhansia kuuntelijoita. Uudet haasteet odottaa ja Even Steven on valmis niihin.”

Viime vuonna sijoituitte kakkosiksi Rockin SM-kilpailuissa. Mitä konkreettista voitto on tuonut maineen ja kunnian lisäksi?

”Rockin SM-kilpailut ovat tuoneet bändille mukavasti huomioita, vaikka kyseisissä kisoissa ei ole enää samanlaista hohtoa kuin Rocksm- kisojen kulta-aikoina. Even Steven on tuon kisan myötä saanut uusia kuuntelijoita. Etenkin yleisöäänestyksen voitto oli bändille tärkeä juttu. Mukavaa huomata, että klassisella rock- musiikilla on vielä kuuntelijoita ja tilausta. Hyvä sijoitus RockSM2013 kisoissa toi mukanaan myös taloudellista hyötyä levyprosessin tueksi.

Musiikkikilpailut ovat aina vähän hämmentäviä, mutta joku kuuntelija totesikin, että nyt olette sitten myös virallisesti hyvä bändi! No virallista tai ei, edellinen keikkakesä on ollut Even Stevenille tärkeä, koska olemme päässet samoille lavoille Neljän Ruusun, Brotherfiretriben, Kotiteollisuuden, Viikatteen ja monien muiden hyvien bändien kanssa ja sitä kautta päässeet soittamaan ja esiintymään omaa musiikkia uusille ihmisille.”

 

Yleiskatsaus uuden albumin levytysprosessiin, kappaleisiin ja jokin hauska anekdootti levytyssessioista?

”Levytysprosessi eteni niin, että sävellystyön ja tiukan treenin jälkeen sovitimme ja hioimme biisejä bändin kanssa intensiivisissä treeneissä ennen kuin menimme studioon. Äänityksissä bändin lisäksi olivat mukana Emppu Vuorinen ja Mikko Haatainen, joka myös miksasi levyn. Levytysprosessi jakautuikin oikeastaan kahteen vaiheeseen. Ensin äänitimme pohjat studiolivenä tallentaen basson ja rummut Jyväskylässä E- Major studion tiloissa ja sitten jatkoimme äänityksiä Ilari Malisen omassa studiossa Joensuussa, jossa äänitettiin kitarat ja laulut. Levyn valmistumisella ei ollut kiire ja sitä hiottiinkin rauhassa, koska olimme päättäneet tehdä kaiken itse mukaan lukien julkaisun ja studiotyöskentelyn tiloineen. Koko prosessissa oli mukana 7 henkilöä. Bändi + Emppu & Mikko.

Levy sisältää kymmenen kappaletta, jotka ovat pääosin Ilari Malisen ja Jukka Karppasen käsialaa. Sovitustyö tehtiin koko bändin voimin. Kaikki levyn biisit on klassista rockmusiikkia modernein maustein ja bändi on löytänyt oman tyylinsä entistä paremmin. Tyylimmehän on aina ollut voimakkaasti kitaravetoista rockmusiikkia, mutta uudella levyllä mukana on enemmän melodisuutta ja vierailevia soittotaitureita, kuten Tommi Ilonen ja Emppu Vuorinen.

Even Steven ja sen pääasialliset biisintekijät Ilari ja Jukka saavat aiheet biiseihin arjesta, elämästä ja jatkuvasta eteenpäin menemisestä. Mukana on myös vahva viesti siitä, että eletään hymyhuulilla eikä suhtauduta musiikkiin ja muuhun elämään kovin ryppyotsaisesti. Kaikista levyllä olevista biiseistä löytyy Even Stevenille tyypillistä ”kitarariffittelyä” ja melodisuutta sopivassa suhteessa. Lisäksi voisi sanoa, että bändin jäsenten monipuolinen musiikkitausta kuuluu materiaalista.

Hauska tilanne tapahtui rumpu-basso äänityksissä tai ehkä äänityspäivän iltapuolella, kun rentouduttiin ja maisteltiin sihijuomaa ja mikä hauskinta, mittailtiin verenpaineita ja sykkeitä siinä samalla. Liekö rumpujen soitosta vai jostain muusta johtuen rumpalimme Jaken verenpaineet näyttivät laskevan hurjaa tahtia aina siihen pisteeseen saakka, että verenpainetta ei ollut ollenkaan ja mittarikin hälytti, että ”there is no heartbeat”. No kaikki hyvin, Jake on edelleen mukana…”

Yhtyeenne tulevaisuudensuunnitelmat? Millaiset odotukset ovat uuden albumin vastaanoton ja tulevien keikkojen osalta?

”Tulevaisuus näyttää siltä, että saamme tehdä keikkoja yhä enemmän. Toiveissa on, että reviiri laajentuisi ja että pääsisimme keikkailemaan meille uusiin kaupunkeihin, keikkapaikkoihin ja ehkäpä myös ulkomaille. Bändi on hyvässä ”keikkaiskussa” ja odotamme, että tulevat keikat kehittää tekemistämme entisestään ja saisimme uusia kuulijoita. Tavoitteena meillä on tehdä ”oma juttu” niin hyvin kuin mahdollista ja tarjota kuulijoille aina show, jossa ollaan mukana koko sydämellä.

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös, että noususuuntainen kehitys jatkuisi ja bändi kehittyisi kaikilla osa-alueilla. Uusien yhteyksien luominen mahdollisimman moneen suuntaan on nyt tapetilla ja uusia mahdollisuuksia onkin tulossa erilaisten yhteistyökumppanien kanssa. Niistä enemmän kun asiat varmistuvat.

Albumin tekoon on satsattu paljon ja aikaa on käytetty säveltämiseen, treenaamiseen, sovittamiseen ja äänittämiseen. Odotamme mielenkiinnolla, mitä reaktioita se saa aikaan. On erittäin mielenkiintoista ja jännittävää seurata, miten Get Out Of My Way otetaan vastaan. Tähän mennessä palaute on ollut hyvin positiivista ja uusia kuuntelijoita on tullut paljon julkaisun myötä.”

Olette hyvässä mielessä retro yhtye, jonka keikkasetissä on coverina mukana muutama alan klassikko. Nimetkää muutamia rockin monumentaalisia klassikoita pienien perusteluiden kera?

”Bändin jäsenien musiikkimaku on laaja, mutta kyllä Classicrockin/ hardrockin saralta Led Zeppelin, AC/DC, Van Halen ja muut suuret nimet on kuunneltu tarkkaan. Kaikilla on myös sitten henkilökohtaisia suosikkialbumeja, joista vaikka Deep Purplen Machine Head nousi esiin. Even Steven ottaa keikkasettiin aina pari coveria. On soitettu keikalla ja treeneissä Purplea, Ac/Dc:tä, Glen Hughesia, Van Halenia, Whitesnakea, Rainbowta, Rolling Stonesia ja Led Zeppeliniä. Pääpaino pysyy kuitenkin aina omassa tuotannossa. Meistä ei oikein coverbändiä saisi, sillä oma musiikki on Even Stevenin juttu.”