Klassillisessa polviasennossa

Perheenäidin elämäntaito vaikuttaa monessa suhteessa edistykselliseltä ja edelleen ajankohtaiselta teokselta. Se muistuttaa, että kotiäidin työ on työtä siinä missä muutkin, vaikkei siitä saakaan rahapalkkaa. Työ on raskasta ja kuluttavaa ja siitä tulisi saada ansaittu korvaus. Mutta kuka korvaa lapsien aiheuttamat yötyöt? Kuka tarjoaa työterveyshuollon? Kunnes tämä ongelma ratkaistaan, kehottaa kirjoittaja noudattamaan ohjeitaan haittojen minimoimiseksi.
Patologina työskennellyt Falconer on varmasti päässyt työssään näkemään mitä kotiäitiys ruumiille tekee. Hän kauhistelee kotiäitien työergonomiaa ja luettelee, kuinka monipuolisia työtehtäviä näennäisesti niin helppoon työnkuvaan kuuluukaan. Koti on vaaran paikka, jossa nainen muun muassa käsittelee teräaseita ja huoltaa sähkölaitteita vuodesta toiseen. ”Kova työ kuluttaa kehoa – ja 140 kertaa päivässä kuluttavat lapset äidin hermoja.” Äiti on perheen tärkein henkilö, josta on pidettävä huolta. Hän on myös yksilö, ei vain äiti ja vaimo.

Vihkonen nostaa esille tasa-arvokysymyksiä liittyen esimerkiksi ikääntyneen miehen ja naisen kohtaamiin asenteisiin. Miehestä tulee hopeatukkahurmuri, kun nainen vain vanhenee ja tylsistyy. Vaan eipä ole kirjoittajakaan vapaa vahvoista stereotypioista vaan nimenomaan rakentaa teoksensa niiden varaan. Holhoava kotiäitien puolestapuhuja on vähintäänkin ärsyttävä kertoja osoitellessaan naisten epäkohtia ja jakaessaan neuvojaan. Toki mukaan on sujautettu vinkkejä myös miehille. Falconer neuvoo aviomiestä järjestämään vaimolleen loman, jolta nainen varmasti palaa säteillen ja energisenä laittamaan kuntoon kaiken ”mikä hänen poissa ollessaan on mennyt tavalla tai toisella pieleen”.
Liekö ollut Falconer 1950-luvun Ruotsissa edelläkävijä huomauttaessaan, että osan naisista on parempi etsiä sopiva toimi palkkatöiden joukosta, kuin ryhtyä kotiäidiksi. Tehtävät ovat niin monipuolisia ja fyysisesti rasittavia, ettei kaikista yksinkertaisesti ole siihen. Niin, kaikki työ on samanarvoista, mutta kaikki työt eivät sovi kaikille.

Bertil Falconer: Perheenäidin elämäntaito. Terveydenhoidon, rentoutumisen ja töiden järjestelyn ohjeita perheen äideille. Kauppiaitten kustannus Oy, 1956. Alkuteos Husmors hälsa.