Klassikkoelokuvan päivitetty versio saa hymyn huulille

Teksti: Laura Väänänen
Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö (2017). Ohjaus: Bill Condon. Käsikirjoitus: Stephen Chbosky, Evan Spiliotopoulos. Rooleissa: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad. Ensi-ilta: 17.03.2017.

Disneyn klassikkoelokuvan Kaunotar ja hirviö päivitetyn version juoni noudattelee pitkälti alkuperäisen juonta. Päähenkilö Belle asuu isänsä kanssa pienessä ranskalaiskylässä, vältellen itsekeskeisen Gastonin pyyntöjä tulla hänen vaimokseen ja haaveillen seikkailuista. Hänen isänsä lähtee käymään markkinoilla, mutta eksyy myrskyn yllättäessä ja päätyy etsimään suojaa linnasta, jonka isäntä on pelottavaksi hirviöksi lumottu entinen prinssi, joka ottaa miehen vangikseen tämän yrittäessä poimia ruusua linnan puutarhasta tuliaiseksi tyttärelleen. Rohkea Belle lähtee etsimään isäänsä, löytää tämän ja tarjoutuu jäämään hirviön vangiksi isänsä puolesta. Ajan myötä sekä linnan monenmoisiksi esineiksi lumottujen palvelijoiden avulla sekä Belle että hirviö huomaavat, että kaikki ei aina ole niin kuin ensisilmäyksellä vaikuttaa.

Roolitus elokuvaan on tehty selvästi huolella ja kaikki näyttelijät hoitavat työnsä erinomaisen hyvin. Ottaen huomioon elokuvan genren, ylinäyttelyyn olisi helppo sortua, mutta onneksi kukaan ei sitä tee, vaan kaikki hahmot ovat uskottavia hieman ehkä liioitellusta luonteenpiirteiden korostamisesta huolimatta. Emma Watson on sekä ulkonäkönsä että heleän kauniin lauluäänensä puolesta kuin syntynyt Bellen rooliin. Myös Luke Evans onnistuu hyvin ylimielisen Gastonin roolissa. Myös elokuvan ohjaaja Bill Condon ansaitsee kiitosta onnistuttuaan luomaan näin tasapainoisen, kauniin ja kaikin puolin loistavan kokonaisuuden.

Elokuvan visuaalinen toteutus hipoo täydellisyyttä. Kaikki tietokoneella toteutetut elementit ja hahmot tuntuvat niin aidoilta, että katsojan on helppo uppoutua sekä uskoa elokuvan taikaan. Hahmona Belle puolestaan on rohkea, fiksu ja itsenäinen nainen ja kaikin puolin mielestäni hyvä roolimalli pienille ihailijoille. Myös elokuvan teema on opettavainen ja hyvä: ulkoinen kauneus ei ole kaikki kaikessa ja sen takia kaikkia tuleekin kohdella samalla tavalla ja yhtä arvokkaasti.

Tämä elokuva nostaa ehdottomasti hymyn katsojan huulille. Hirviön tuskailuun siitä, kuinka ilmaista tunteensa Belleä kohtaan voi varmasti moni samaistua. Laulut kutsuvat laulamaan mukaan sekä saavat tanssijalankin melkein vipattamaan. Lumoaako tämä elokuva toiminta- sekä kauhuelokuvista normaalisti pitävät katselijat? Luultavasti ei, mutta ei sen ole tarkoituskaan. Se on suunnattu hyvin kohdeyleisölleen, joka tulee varmasti nauttimaan elokuvan katsomisesta täysin siemauksin.

Kaunottaren ja hirviön päivitetty versio tekee kunniaa alkuperäiselle klassikolle, sillä se on erittäin taidokkaasti tehty ja toteutettu kaikin puolin. Se saa katsojan hyvälle tuulelle mukaansatempaavilla musiikkinumeroilla sekä taidokkailla näyttelysuorituksilla.