Kitaroilla kudottua tuomion tunnelmaa

Useissa metalyhtyeissä vaikuttavan joensuulaisen Lasse Pyykön tämänhetkinen ykkösprojekti on Hooded Menace-yhtye, jonka tiimoilta hän vastaili kysymyksiin. Metallin monitaituri on julkaissut uuden pitkäsoiton ja kasannut keikkakokoonpanon. Vieläkään ei musiikkia ole sliipattu marginaalista kaupallisempaan suuntaan.

Uusi albumi on saavuttanut erinomaisia arvioita alan foorumeissa. Minkälaiset odotukset uuden levyn menestyksen suhteen ovat? Metalli myy Suomessa, mutta death/doom on marginaalissa. Miksi?
”Meillä ei juurikaan ole mitään moderneja, 90-luvun alun jälkeisiä vaikutteita, eikä tämä muutenkaan jollekin Children Of Bodomin ja Stam1nan parissa kasvaneelle kermakorvalle mitään easy-listening musaa ole. Pelkästään nuo hitaat tempot ovat perusrenksuhousulle selkeä turn-off. Luultavasti kohdeyleisömme on sitä vähän vanhempaa hevaria, mutta on siellä joukossa todella nuoriakin. Tämä on kuitenkin aika marginaalista musiikkia ja metallibuumi tulee tuskin kestämään enää kovin kauan. Joten mitään epärealistisia kuvitelmia levymyynnin suhteen meillä ei ole. Metallista on tullut valtavirtaa ja etenkin Suomessa se on jo ihan kansanmusiikkia. Ennenhän ihmiset, jotka eivät pitäneet/ymmärtäneet heviä, naureskelivat tai pelkäsivät sitä, mutta nyt kun suomalaiset bändit ovat menestyneet sillä maailmalla (ja ennen kaikkea Euroviisuissa, heheh!), on siitä yht´äkkiä tullut yleisesti hyväksyttyä ja “vakavastiotettavaa”. Trendin myötä metallin alagenretkin ovat saaneet osakseen enemmän huomioita. Death/doom ei varmasti ole sieltä kaupallisimmasta päästä verkkaisine tempoineen ja eeppisine biiseineen. Toisaalta riippuu siitä mikä käsitetään death/doomiksi. Luokitellaanhan joku Swallow The Sunkin death/doomiksi ja ne ovat olleet listoillakin. Ei niillä hullummin kai pyyhi. Me ei olla sliipattu musiikkiamme koskettimilla tai puhtailla lauluilla, vaan melodiat kudotaan kitaroilla. Niitä ei kuitenkaan ryöstöviljellä, jotta tunnelma säilyisi sopivan uhkaavana. Kappaleemme ovat kuitenkin kohtuullisen tarttuvia eikä niissä ole liikaa genrelle tyypillistä junnaavuutta. Siinä mielessä Hooded Menace ei todellakaan olla sieltä vaikeimmin lähestyttävästä päästä.”

Lyhyt Hooded Menace-historia ja huippuhetket ennen tuoreen pitkäsoiton julkaisua? Kuinka levytyssopimus syntyi?
”Hooded Menace perustettiin kesällä 2007 tarpeesta soittaa hidasta ja raskasta musiikkia tyyliin vanha Cathedral, 80-luvun Candlemass, Asphyx, Autopsy jne. Voisi sanoa, että oli aikakin! Olen nimittäin halunnut jo vuosia tehdä jotain tämänkaltaista musiikkia, mutta jostain syystä homma toteutui vasta 2007. Jo 90-luvun alussa ensimmäisen bändini Phlegethonin (death/thrash, perustettu 1988) aikoihin meillä oli puhetta, josko muuttaisimme ilmaisuamme selkeämmin death/doom suuntaan. Silloin olimme kuitenkin vielä niin nuoria ja halumme kikkailla instrumenteilla oli suurempi kuin ymmärryksemme todella vahvan tunnelman luomiseen. Doom metal tuntui liiankin yksinkertaiselta musalta, joten suodatimme vain jonkin verran vaikutteita siitä death/thrashiimme. Vanhemmiten sitä on alkanut nauttia yksinkertaisemman ja tunnelmallisemman musan soittamisesta. Sellaisesta, heh, melkeinpä naurettavan hitaasta ja raskaasta musiikista, jossa tummiin sävyihin päästään todella käsiksi. Hooded Menacessa pääsin tätä toteuttamaan.
2007 teimme parin biisin demo cd-r:n The Eyeless Horde, jota tarjosimme tsekkiläiselle Doomentia Recordsille, josko he haluaisivat julkaista demon seiskatuumaisena vinyylinä. Näin tapahtuikin ja sana bändistä levisi vinyylin muodossa levy-yhtiön voimin, mikä oli tietenkin tehokkaampaa ja kätevämpää kuin, että itse kaupittelisi jotain demo cd-r:ää.
Pian olikin aika suunnitella täyspitkän albumin tekemistä, josta oli jo heti demon ilmestyessä sovittu yhdysvaltalaisen Razorback Recordin kanssa. Tunsin yhtiön pomon Billy Noceran entuudestaan ja hän kirjoitti sanoituksia jo ensimmäisiin biiseihimme ja oli ideoineen ikään kuin yhtyeen neljäs jäsen heti alusta asti. Hän jopa keksi nimen Hooded Menace. Oli siis varsin luonnollista, että Razorback myös julkaisisi debyytti albumimme. Fulfill The Curse ilmestyi 2008 ja levy otettiin metallipiireissä todella hyvin vastaan. Muun muassa kotimainen raskaaseen musiikkiin erikoistunut lehti Miasma valitsi levymme vuoden 2008 parhaaksi kotimaiseksi albumiksi ja Hooded Menacen vuoden kotimaiseksi tulokkaaksi. Minulle kaikista tärkeintä oli tietysti se, että olin itse tyytyväinen levyyn. Itsensä ylittäminen tai omiin odotuksiin vastaaminen on aina palkitsevinta.
Ensimmäisen levyn ilmestyttyä aloimme saada levytyssopimustarjouksia hieman Razorbackia suuremmilta yhtiöiltä ja päädyimmekin kanadalaisen Profound Lore Recordsin talliin. Nyt meillä oli mahdollisuus parempaan promootioon, levitykseen jne. Razorback avasi ovet ja auttoi meitä saamaan nimeä underground piireissä, mutta oli erittäin tervetullutta saada toiselle levylle paremmat olosuhteet. Underground yhtiöhän Profound Lorekin on. Ammattimaisemmalla otteella ja paremmilla resursseilla varustettu vain.”

Tuoreella levyllä kitarat soivat raskaasti, mutta pääosin hitaan tempon kera. Onko tuoreempien alan yhtyeiden lisäksi Black Sabbathin kaltaisella klassikkonimellä vaikutusta musiikkiinne?
”On toki. Black Sabbath on vaikuttanut meihin suoraan ja välillisesti muiden yhtyeiden kuten Candlemassin, Autopsyn ja Cathedralin kautta. Melodista laulua meillä ei Sabbathin tapaan ole, mutta riffeissä on Tony Iommin vaikutusta. Esimerkiksi joku The Love Song Of Gotho, Hunchback Of The Morguen pääriffi liippaa jo aika läheltä Black Sabbathin Children Of The Gravea, heh!”

Nykyisen kokoonpanon muotoutumisesta?
”Never Cross The Dead- levylle rummut soitti Pekka Koskelo ja minä hoidin loput. Koin Hooded Menacen duona kuitenkin vain väliaikaiseksi ratkaisuksi. Pekka teki loistavaa jälkeä levylle, josta iso kiitos hänelle! Halusin kuitenkin orkesteriin uusia tuulia ja tietenkin ajatus sellaisesta kokoonpanosta, jolla keikkailukin olisi mahdollista ja mielekästä kummitteli takaraivossani. Tiesin Jorin (Sara-aho) hyväksi rumpaliksi ja Antin (Salminen) päteväksi basson varteen, joten kysyin heitä mukaan. Pian sovimme ensimmäiset keikkamme. Treenailimme biisejä ja laulaminen alkoi tympiä minua aina vain enemmän, niinpä sain idean pyytää yhteistä tuttuamme Oulaa (Kerkelä) laulajaksi. Nyt voin siis keskittyä itse pelkästään kitarointiin, mikä on suuri helpotus.”

Miten keskeisiä tekstit bändillenne ovat? Taustaa kauhu-teemalle?
”Tekstit kuten kansitaidekin ovat tietenkin tärkeitä oikeanlaisen tunnelman luomisessa. Tekstejä meille tekee muutama pohjoisamerikkalainen kaveri. He ovat intohimoisia vanhojen (80-luku ja siitä taaksepäin) kauhuelokuvien ystäviä ja näistä me haluamme sanoituksiimme ammennettavan. Olen itse pitänyt kauhuleffoista pienestä pitäen ja aihepiiri sopii musiikkimme kuin nakutettu. Etenkin 70-luvulla tehdyt espanjalaiset The Blind Dead filmit ovat meille suuri vaikuttaja. Sieltähän nimemmekin tulee. Ei tällaisessa musiikissa, joka tuntuu kuin katedraali sortuisi niskaan, voi oikein auringonpaisteesta tai puiden lehtiin puhkeamisestakaan laulaa. Vaikka kauhu+metalli ei todellakaan ole mikään uusi juttu, tuntuu yhtälö toimivan juuri meidän kaltaisessamme musiikissa täydellisesti. Kitarariffimme raahautuvat eteenpäin raskaasti kuin zombien verkkainen askellus. Sanoittaja-ystävämme Billy, Leon, Tanya, Kevin, Ben ja Wayne tuntuvat pursuavan tämänkaltaiseen musiikkiin sopivia ideoita, joten mitäs me siihen enää hämmentämään. Olen muutenkin kiinnostuneempi säveltämisestä kuin sanoittamisesta, joten sanoitusten jättäminen ulkopuolisten harteille sopii mainiosti. Tietenkin materiaalin täytyi läpäistä meidän syynimme. Nuo kaikki ovat kuitenkin sellaisia käveleviä kauhufilmi-opuksia sekä hyviä lyyrikoita, ettei ongelmia ole ollut. He niin sanotusti “tajuavat” mistä Hooded Menacessa on kyse. Lisäksi heillä on oikeanlainen, terve suhtautuminen näihin juttuihin. Sopivasti huumoria mukana. Musiikkimme on tehty kyllä vakavasti ja tekstit huolella, mutta jos sanoituksiin tai kansitaiteeseen suhtautuu haudanvakavasti, täytyy kyllä vintistä vipata. Noihin täytyy suhtautua samalla tavalla kuin katsoisi kauhuelokuvaa tai mitä tahansa fiktiivistä. Eihän tällaisilla jutuilla mitään shokkiarvoa ole ollut enää aikoihin, eikä me sellaista tähän olla haettukaan. Tämä konsepti toimii meille ja hyvä niin.”

Olette olleet mukana myös muutamalla split-julkaisulla?
”Näihin vastatessani on tullut ulos split 7” (Doomentia Records) ruotsalaisen Anima Morten kanssa. Koveroimme toistemme biisit. Tämä oli aika mielenkiintoista, koska he ovat instrumentaalibändi, joka soittaa vintage kauhuelokuva soundtrack -tyyppistä musiikkia. Ei siis mikään hevibändi. Tehdessämme versiot toistemme kappaleista huomasimme kuinka paljon yhteistä meillä itseasiassa on. Meilläkin on vastaavanlaisia soundtrack vaikutteita, joten meidän versio Anima Morten biisistä kuulostaa tosi paljon meiltä ja päinvastoin.
Pian ilmestyy splitti 7” kovasti arvostetun japanilaisen Coffinsin kanssa ja myöhemmin tänä vuonna legendaarisen hollantilaisen Asphyxin kanssa. Molemmat pistää ulos tuttuun tapaan Doomentia Records. Kaikilla näillä spliteillä soittaa vanha kokoonpano, eli minä ja Pekka. Biisit äänitettiin Never Cross The Dead albumin levytys-sessioissa 2009.”

Syksyllä on tiedossa keikat Helsingissä, Lontoossa ja Rotterdamissa. Mitä kautta järjestyivät ja millaiset odotukset niiden osalta ovat?
”Keikalle meitä on kysytty ulkomaita myöten jo ensimmäisen levyn jälkeen, mutta vasta nyt aika oli niin sanotusti kypsä ja suostuimme. Tietenkin tämä uusi toimiva kokoonpano vaikutti eniten asiaan. En ole ollut koskaan liian innokas keikkailemaan. Olen ollut viime vuodet todella nihkeä asian suhteen ja ajattelin, ettei Hooded Menacea tulla näkemään koskaan lavalla. Olen aina pitänyt musiikin dokumentointia tärkeämpänä kuin esiintymisiä. Olen halunnut käyttää energiani mieluummin säveltämiseen ja äänittämiseen kuin keikkailuun, johon liittyy kuluttavia asioita kuten matkusteleminen, odottelu jne. Uuden kokoonpanon kanssa on kuitenkin sen verran hyvä bändikemia ja soittaminen on hauskaa, että minunkin vastarintani mureni. Soitetaan nyt ainakin nämä sovitut keikat ja katsotaan sitten mitä tehdään live-esiintymisten suhteen jatkossa.
Keikat järjestyivät yksinkertaisesti siten, että järjestäjät ottivat meihin yhteyttä. Perusjutut kuten matkakustannukset ja majoitukset järjestyivät, joten homma oli kiinni enää vain omasta mielenkiinnostamme. Kaikki nuo kolme keikkaa ovat sisäfestareita. Lontoon festari on legendaarisen norjalaisbändi Darkthronen rumpali Fenrizin kuratoima. Ei siitä yksinkertaisesti voinut kieltäytyä. Mukana tuolla festarilla on uudempia orkestereita ja muutama vanhemman koulun bändi kuten Angel Witch ja Vulcano.
En osaa vielä odottaa oikein mitään. Toivon vain, että keikat sujuisivat hyvin ja jäisi sellainen maku, että houkutteleviin tilaisuuksiin esiintyä haluaisi tarttua jatkossakin.”

Hooded Menacen tulevaisuudensuunnitelmat?
”Tälle vuodelle on siis vielä luvassa nuo kaksi split 7” julkaisua, The Eyless Horde demon uusi kasettiversion julkaisu (Rusty Crowbar Records) sekä uuden albumin vinyyliversio (Doomentia Records), joten tuskin ainakaan mitään julkaisuja 2010 vuodelle enää tungetaan. Tarkoitus olisi pikkuhiljaa kirjoittaa uusia biisejä ja tehdä jotain nauhoituksia. Ehkä siitä voisi kehkeytyä julkaistavaksi joku 7” EP ensi vuodelle. Tuollaisella pienimuotoisemmalla julkaisulla olisi hyvä esitellä ihmisille miltä uusi kokoonpano kuulostaa levyllä.”