Kitara, viikset ja etelän meininki

Teksti: Pertti Pulkkanen
The Outlaws: Hurry Sundown. Arista Records.

The Outlaws on syyskuussa 2007 edesmenneen kitaristi/laulaja Hughie Thomassonin loppuvuodesta 1967 perustama southern rock -yhtye. Virkaveljiensä tavoin sen soundille ovat tunnusomaisia kahden kitaran väliset harmoniat. Toisin kuin monet muut syvän etelän rockin yhtyeet The Outlaws on hyödyntänyt myös voimakasta stemmalaulua esimerkiksi Buffalo Springfieldin, The Eaglesin ja Pocon tavoin. Erityisen laadukkaita The Outlawsin tuotannossa ovat yhtyeen ensimmäiset, 70-luvun puolivälistä eteenpäin ilmestyneet pitkäsoitot. Niistä kolmannelle, vuonna 1977 ilmestyneelle Hurry Sundownille yhtye sai tuottajakseen erityisesti The Eaglesin kanssa tekemästään yhteistyöstä tutuksi tulleen Bill Szymczykin. The Outlawsin kokoonpanon muodostivat tuolloin sekä sähkö- että akustisesta kitarasta, banjosta ja pedal steelistä vokalisointinsa lisäksi vastanneen Thomassonin lisäksi kitaristi/laulajat Billy Jones ja Henry Paul, basisti/laulaja Harvey Dalton Arnold sekä rumpali Monte Yoho.

Levyn avaa rouhevaa kitarointia ja mainiota stemmalaulua maukkaasti yhdistävä, Paulin ja Yohon yhteistyötä edustava Gunsmoke. Yhtyeen ulkopuolisten tahojen kirjoittamalla Hearin’ My Heart Talkin’:illa on tarjottavanaan varsin tarttuva melodia ja iskevä kertosäe. Arnoldin käsialaa oleva So Afraid yhdistää herkän tekstin leppeään soitantaan, jossa dominoivana instrumenttina on Thomassonin banjo. Pitkäsoiton nimikappale on eräs albumin kirkkaimmista helmistä. Todellista kitaraherkkua tarjoavasta kappaleesta muodostui myös singleformaatissa pieni hitti. Arnoldin toinen sävellys pitkäsoitolla on Cold and Lonesome, vapautuneesti svengaava numero, joka tekstinsä tummasävyisyydestä huolimatta löytää valon tunnelin päästä. Bill Jonesin käsialaa oleva Holiday hyödyntää upeasti kitarismin kudoksisuutta. Niin ikään Jonesin säveltämä Night Wines lukeutuu albumin todellisiin ässiin. Kappaleen kertojaminä osoittaa katumusta yöllisestä juopottelustaan ja valittaa ikääntymisensä vääjäämättömyyttä. Tekstin on syytä olettaa olevan ainakin jossakin määrin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä, sillä Jones kamppaili alkoholismia vastaan ennen The Outlawsista vuonna 1982 tapahtunutta eroamistaan. Jones riisti lopulta itseltään hengen ainoastaan 45-vuotiaana vuonna 1995.

Hurry Sundownin päättävä yli kuusiminuuttinen Man of the Hour alkaa Thomassonin pedal steelen hallitsemana countrynumerona, mutta nopeuttaa kappaleen puolivälin paikkeilla tempoaan muuttuen mainioksi jamittelunumeroksi. Hurry Sundown jäi siltä erää The Outlawsin viimeiseksi pitkäsoitoksi, jolla kitaristi Henry Paul oli mukana. Hän palasi yhtyeeseen vuonna 1983 ja on ollut jälleen mukana The Outlawsissa vuodesta 2008 lähtien. Toinen The Outlawsissa edelleen vaikuttava klassikkojäsen on jo vuonna 1969 yhtyeeseen liittynyt rumpali Monte Yoho. The Outlaws on erityisesti varhaistuotantonsa osalta eräs southern rockin upeimmista ja tyylitajuisimmista edustajista.

1977-sarjan viimeisessä arviossa Pertti Pulkkanen ihastelee 40 vuoden ikään ehtineen rocklevytarjonnan laatua ja määrää.