Kirjastojen naittaminen tuo lisää kirjoja asiakkaan ulottuville

Kirjaston aineisto laajenee kun Joensuun ja Kuopion tietokannat yhdistetään. Aineisto on pääosin lainattavissa kaikilla kampuksilla. Kurssikirjojen liikkumista mietitään vielä.

Itä-Suomen yliopiston seurauksena myös Joensuun ja Kuopion yliopistojen kirjastot yhdistyvät. Kirjastojen liittämistä toteuttavat työryhmät aloittivat toimintansa viime vuoden alkupuolella, ja työtä riittää kahden laitoksen pariuttamisessa.

”Yhdistyminen etenee rinta rinnan yliopistojen yhdistämisen kanssa. Virallisesti yhteistyö alkaa vuoden 2010 alussa. Kesäkuun loppuun mennessä otetaan käyttöön Joecat- ja Kuopus-tietokannat yhdistävä Josku-tietokanta”, palvelupäällikkö Helena Silvennoinen-Kuikka kertoo.

Asiakkaan kannalta näkyvin muutos on aineiston laajeneminen. Ainakin osaa aineistosta voi jatkossa lainata kaikilla kampuksilla.

”Kurssikirjat ovat poikkeus. Ne eivät todennäköisesti tule liikkumaan kampusten välillä. Se menisi helposti siihen, että kirjat olisivat koko ajan matkalla kaupunkien välillä sen sijaan, että ne olisivat lainaajien käytössä”, Silvennoinen-Kuikka toteaa.

Kirjastojärjestelmien sovittaminen on tietojärjestelmäsuunnittelija Timo Rostin mukaan sikäli helppoa, että molemmat järjestelmät on rakennettu samalle pohjalle.

”Hiomista riittää paljon, sillä erojakin on. Näyttää siltä, että järjestelmät saadaan hyvin yhteen. Kun Josku on saatu käyttöön, niin Nelli-portaalin yhdistäminen on seuraavana vuorossa.”

Myös hinnastot tullaan yhdenmukaistamaan, joten niihin on luvassa muutoksia. Vielä Silvennoinen-Kuikka ei osaa sanoa muutosten suuntaa. Myöhästymismaksujen korottamista ei ole suljettu pois. Varausten noutoaikaa lyhennettiin Joensuussa, että kirjojen kiertoa saataisiin nopeutettua. Tämä osaratkaisu voi helpottaa kurssikirjojen saamista, mutta ei ratkaise ongelmaa. Kurssikirjojen kappalemäärien lisäämisestä ei vielä ole tietoa.

”Rahoitusasioita pohditaan vielä. Tällä hetkellä Kuopiossa kurssikirjojen rahoitus tulee kirjastolta, kun taas Joensuussa laitoksilta”, Silvennoinen-Kuikka sanoo.

Periaate on, että kaikilla kolmella kampuksella pyritään tarjoamaan samat palvelut. Käytännössä tämä on kuitenkin mahdotonta kirjastojen nykyisillä resursseilla. Nykyisten henkilöresurssien uudelleenorganisoinnilla on saatu esimerkiksi neuvontapalveluja paremmiksi. Palikoita siirrellessä raja tulee kuitenkin pian vastaan.

”Virkoja toivoisimme lisää, että pystyisimme tarjoamaan esimerkiksi kattavampaa tiedonhankinnan koulutusta.”

Mahdollinen opiskelijakorttien toimittajan muutos ei Rostin mukaan ole kirjastolle ongelma.

”Laitteemme osaavat lukea viivakoodin Lyyrasta samalla tavoin kuin Antennan kortista. Tarvittaessa kirjastossa voidaan laittaa korttiin uusi viivakooditarra, kuten kuluneille Antenna-korteille on jo tehty.”