Kiihkeä nykytanssimyrsky Joensuussa

JOENSUU – Kiihkeä nykytanssimyrsky puhaltaa kulttuurin raja-aitoja kumoon jo yhtettätoista kertaa Yksin sateessa? –festivaalin alkaessa 20. marraskuuta. Tuskin ehtii Rokumentista toipua kun pääsee jo nauttimaan monipuolisesta tanssin ja improvisaation tapahtumasta.

Järjestäjät kertovat itse:
”Festivaali käynnistyy keskiviikkoiltapäivänä 20.11. Joensuun keskustassa Miiamaija Mäntylän ja Itä-Suomen Liikuntaopiston (ISLO) Tanssin ja Somatiikan opiskelijoiden Embodying Environments -projektin avoimilla harjoituksilla, joka tutkii kehollisuutta erilaisissa ympäristöissä. Embodying Environments nähdään lisäksi perjantaina 22.11.
Keskiviikkona käynnistyy myös Favela Vera Ortizin Koreografin Vastaanotto Taidekeskus Ahjossa. Tähän mennessä 129 henkilöä on saanut oman tanssinsa. Tällä kertaa oman tanssin saaminen vaatii myös sen esittämistä; vastaanotoilla syntyneet soolot esitetään Taidekeskus Ahjossa lauantaina 23.11. Kolme osallistujista on kutsuttu ja he ovat Vihtori Rämä (Joensuun Kaupunginteatterin johtaja), Rebekka Pilppula (Kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja) ja Tomi Paasonen (ITAK:n uusi taiteellinen suunnittelija). Yksi paikka on arvottu.
Torstaina 21.11. järjestetään Yksin sateesta yhdessä tekemiseen -seminaari, joka käsittelee Yksin sateessa -festivaalin historiaa ja kehitystä viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Aiheeseen johdattelee tanssitaiteilija ja Yksin sateessa? -festivaalin pioneeri Pia Lindy. Seminaari järjestetään Itä-Suomen liikuntopiston (ISLO) tiloissa.
Mari Laamasen hurmaava Kudottu koti nähdään Joensuun kaupunginkirjastossa torstaina 21.11. Humoristinen teos sisältää vanhaa karjalaista ja venäläistä kansanmusiikkia ja paikallisten kirjailijoiden tekstejä, mausteinaan nuoret esiintyjät sekä nykytanssi. Esityksen lopuksi myös yleisöllä on mahdollisuus tanssiin lavatanssityylillä.
Torstai-ilta huipentuu Loikka on Tour – tanssielokuva näytökseen Kerubin salissa. Tanssitaiteilija Kati Kallion kuratoimassa illassa nähdään kymmenen lyhyttä tanssielokuvaa eripuolilta maailmaa. Osan illan aikana nähtävistä teoksista on valinnut kansalaisraati, johon kuului aktiivisia ikäihmisiä Kinaporin vanhusten palvelukeskuksesta.
Joensuun Kaupunginteatterissa näytökset Suurella näyttämöllä käynnistää perjantaina 22.11. Ari Nummisen Helsinki Dance Companylle tekemä koreografia Rakkaus. Rakkaus on konstailematonta, vauhdikasta tanssiteatteria, nuorten kirjoittamia tarinoita tosielämästä ja ikiaikaisia lauluja rakkaudesta. Huom. myös koululaisryhmille suunnattu edullisempi iltapäivänäytös klo 13.00! Perjantai-illan pienen näyttämön teoksena nähdään palkitun kanadalaisen tanssitaiteilija Meagan O’Shean Where Truth Lies -sooloteos. Teoksessa on improvisoitu rakenne ja se käsittelee ajankohtaisia tapahtumia, suhteessa aikaan ja tilaan
Lauantaina 23.11. nähdään Joensuun Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä koreografi Satu Tuomiston palkittu Vimmaa. Vimmaa yhdistelee ronskia ilmaisua ja äärimmäistä kehollisuuden kokemusta, joka tarjoillaan katsojalle neljän tanssijan voimin. Tuomiston koreografia on hikinen sekoitus tunnetta, tarkoitusta, rytmiä ja raakaa voimaa. Pienen näyttämön teoksena nähdään ESCO:n (EtunimiSukunimiCOmpany) ja Sonya Lindforsin koreografia FULL FRONTAL. Teoksessa paljastetaan kaikki – ja ei mitään. Työryhmä tutkii paljauden tematiikka, paljastamista ja peittämistä, sekä kehollisuuden että läsnäolon kautta. Esitys yhdistelee rohkeasti erilaisia olemisentapoja, raakaa fyysisyyttä, popkulttuuria ja hienovireistä läsnäoloa.”

Lisätietoa: Yksin sateessa? –tanssin ja improvisaation festivaali
Onko pakko tanssia? Tanssitaiteilija Anna Venäläisen haastattelu: Uljas 8/2011 (PDF) sivu 28
Tanssileffa-arvio: Pina 3D: Ruumiit hyppivät silmille
Pätkä Megan O’Shean sooloteoksesta Where Truth Lies:

Where Truth Lies from Meagan O’Shea on Vimeo.