Kerubi tulee takaisin

Joensuu – Rock-klubi Kerubi nousee tuhkasta ensi vuonna, kun Karjalantalosta remontoidaan uusi Rytmimusiikin keskus. Tiloja Kerubille on etsitty vuodesta 2002 saakka, mutta sopiva ratkaisu löydettiin vasta nyt lähes vuosikymmenen odotuksen jälkeen.
”Rocklubi Kerubi oli yksi suomalaisista rockpyhätöistä, jonka sulkeminen jätti tyhjän tilan Itä-Suomen musiikkielämään. Musiikkipiireissä Joensuu tunnettiin erityisesti Kerubista ja Ilosaarirockista. Vuosituhannen vaihteessa Kerubi ei tarjonnut ainoastaan rockmusiikkia, vaan tilassa järjestettiin myös poikkitaiteellisia ja kokeilullisia iltamia. Nyt pääsemme päivittämään Kerubin toimintaa tämän päivän tasolle”, arvioi Joensuun popmuusikot ry:n puheenjohtaja Markku Pyykkönen.
Karjalantaloa ei olla muuttamassa Kerubiksi vaan Kerubi tulee osaksi Karjalantalon toimintaa.
”Teemme Karjalantalosta Popmuusikoiden näköisen paikan tapahtumiemme ja toimintamme hengessä. Tavoite on, että Ilosaarirockin 40. juhlavuoden ohjelma julkaistaan Karjalantalossa Sulonpäivänä 13.2.2011, kotimaisten eturivin artistien säestämänä”, hän jatkaa.

Käytännössä projekti toteutuu niin, että Joensuun Popmuusikoiden perustama Joensuun Töminä osakeyhtiö vuokraa Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiöltä Joensuun Ilosaaressa sijaitsevan Karjalantalon. Uusi yhtiö aloittaa vuoden 2011 alussa koko talon laajuisen rytmimusiikin keskuksen toiminnan. Rytmimusiikin keskus, joka pitää sisällään Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun pop-jazz- ja kansanmusiikin opetuksen ja popmuusikoiden klubi- ja ravintolatoiminnan, uudistaa täysin Karjalantalon toiminnot. Uudesta keskustesta havitellaan alustaa, joka ruokkii koko maakunnan populaarikulttuurin kehittymistä.
”Yhteistoiminnalla Karjalantalosta luodaan valtakunnallisesti merkittävä musiikin keskus. Kulttuurista hyvinvointiahan tässä haetaan, ja rytmimusiikin keskus tulee palvelemaan Joensuun seutua ja koko maakuntaa. Karjalantalossa ei tulla tekemään matalaa tai korkeaa kulttuuria vaan tuottamaan kiinnostavaa ja laadukasta ohjelmatarjontaa. Karjalantaloon sijoittumisen myötä Joensuun Popmuusikoilla on tarkoitus ryhtyä kehittämään myös koko
Ilosaaren toimintoja”, Pyykkönen visioi.
”Asetelma on kannaltamme herkullinen. Joensuun kiinnostavuus musiikin opiskelupaikkana lisääntyy. Yhteistyö takaa pop-jazz opetuksen ja maamme ainoan ammattikorkeakoulutasoisen itäisen kansanmusiikin koulutuksen jatkumisen Pohjois-Karjalassa”, hehkuttelee Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Saarikoski.

Karjalaisen kulttuurin edistämisen näkökulmasta uusi keskus on myös lottovoitto.
”Karjalantalo palautetaan alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, sillä talo rakennettiin aikoinaan kulttuuritaloksi. Pohjois-Karjalan museon irtauduttua Karjalantalosta 1990-luvulla kulttuuritoiminta jäi harvojen yksittäisten tapahtumien varaan. Nyt solmittu sopimus – paitsi edistää pohjoiskarjalaista musiikkikulttuuria – tuo lisää elävyyttä koko Ilosaareen. Joensuun Töminä Oy ja ammattikorkeakoulu tulevat huolehtimaan kaikista Karjalantalon ja rytmimusiikin keskuksen toiminnoista ja sisällöistä ja säätiö vetäytyy talosta vuokranantajan rooliin”, kertoo Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön toiminnanjohtaja Satu Kokkonen.

Lue täältä Joensuun ylioppilaslehden juttu Kerubin hautajaisista vuodelta 2002:
Hauskat hautajaiset (PDF)