Anssi Kela on tällä hetkellä yksi sosiaalisen median seuratuimmista suomalaisista artisteista. Esimerkkinä mainittakoon, että Facebookissa artistia seuraa tällä hetkellä reilut 90 000 ihmistä. Ammatinharjoittamisen kannalta muusikko pitää sosiaalista mediaa yhtä olennaisena asiana kuin kitaralla säestämistä.
”Duunin kokonaiskuva ei ole ainoastaan sitä, että alan vääntää biisiä tai hyppään lavalle. Se, että istun alas ja kirjoitan Facebook-päivityksen on erilainen puoli työtä”, Kela pohtii.
Kelalle somettaminen ei ole pakkopullaa, vaan asioita lähestytään ilon kautta. Mies ei sanojensa mukaan halua täyttää somea turhalla länkytyksellä, vaan teksteissä panostetaan sisältöön.
”Uskon, että laatu on suosion salaisuutena. Sellaiset ihmiset, jotka ei välitä mun musiikista, tykkää kuitenkin lukea mun juttuja”.
Kun katsotaan ajassa taaksepäin, voi todeta, että Kela oli aktiivinen somettaja jo ennen kuin sanaa sosiaalinen media oli keksittykään. Uransa alkuvaiheessa 1990-luvun tienoilla Kela teki nettisivut silloiselle Pekka ja Susi -yhtyeelleen.
”Nettisivujen tekeminen vaati sen, että piti itse alkaa koodaamaan. Siitä asti mä oon ollut kiinnostunut nettihommasta ja vuorovaikutuksesta”, Kela toteaa.
2000-luvun alussa Nummela-albumin julkaisun aikaan nettisivut uudistettiin.
”Halusin sinne kysymys-vastaus-palstan. Siellä oli lomake, jonka kautta mulle tuli kysymyksiä ja sitten vastailin niihin. Myöhemmässä vaiheessa tuli keskustelufoorumi, sitten tuli blogi ja nyt on Facebook”, Kela luettelee.
Vuorovaikutus nousi keskeiseksi teemaksi artistin nettisivuilla heti alusta alkaen. Kanssakäyminen fanien kanssa on edelleen keskiössä, vaikka nettikäyttäytyminen on muuttanut muotoaan. Postaukset, joita Kela julkaisi ennen blogin puolella, ovat nyt Facebookissa.
”Paljon on muuttunut, mutta paljon on myös samaa. Pidän kanssakäymistä edelleen tärkeänä ja hauskana”, Kela kertoo.
Yhdessä yössä some-suosio ei ole syntynyt, vaikka muutos on ainakin ulkopuolisen silmin tapahtunut nopeassa tahdissa.
”Olen tehnyt tietoisesti hitosti duunia. Facebookin artistisivu on ollut muistaakseni tammikuusta 2010 asti käytössä, mutta viime vuotinen Vain Elämää -ohjelma antoi lisäbuustia suosiolle”, Kela toteaa.
Kelan mukaan hän on artistina kenties keskivertomuusikkoa hanakampi tarttumaan uusiin asioihin, kuten suorien lähetysten tekemiseen sosiaalisen median kautta. Viime vuoden puolella Kela heitti keikan kellarista ja striimasi esityksensä suorana Facebookiin.
”Uskon, että olen eka artisti Suomessa, joka kokeili sitä. Mä tein sen heti, kun se tuli mahdolliseksi. Avasin ekan lähetyksen, ja huomasin saman tien, että ruudun toisella puolella oli 2000 ihmistä. Silloin mä ajattelin, että okei, tässä on jotain”, Kela sanoo.
Kela onkin kunnostautunut erilaisten tempausten tekijänä.
”Tempaukset piristävät elämää. Viimeisimpänä voisi mainita Tennispalatsin katolla esiintymisen viime keväänä”, hän mainitsee.
Kelan mukaan aktiivinen somen päivittäminen on johtanut enimmäkseen siihen, että hänet tunnistetaan herkemmin kadulla.
”Esimerkiksi Linnanmäellä tyttären kanssa ei voi olla rauhassa siinä määrin, missä vuosi sitten sai vielä olla. Selfien ottajia on paljon enemmän kuin aikaisemmin”, Kela naurahtaa.
Myös ne henkilöt, jotka eivät ole seuranneet Kelan musikaalista uraa vuosien varrella ovat nyt alkaneet seuraamaan häntä somessa. Mitä mieltä mies itse on suuresta some-suosiostaan?
”Ehkä mulla on tuntosarvet herkemmät tuossa asiassa. Tarkoituksenani ei ole ollut yrittää nostaa itseäni jollekin some-jalustalle ja olla some-guru, enkä itseäni sellaiseksi mielläkään. Voisin ehkä pärjätä ihan hyvin ilman somea, mutta voi myös olla, etten pärjäisi ilman sitä”, Kela tuumii.