Keikka-arvio: Takuuvarma Kolmas Nainen

JOENSUU Suomirockin ikoneihin lukeutuva Kolmas Nainen saapui juuri käynnistyneellä kevätkiertueellaan clubikeikalle Joensuuhun lähes parinkymmenen vuoden tauon jälkeen ja keikka myytiin yllätyksettömästi loppuun. Ohjelmiston osalta tarjolla oli niin ikään odotustenmukaisesti varsin onnistunut mikstuura vanhoja kultaisia koottuja ja poimintoja kahdelta viimeisimmältä albumilta. Setti käynnistyi suurimman hittialbumin Hyvää ja kaunista kappaleella Vanha, mennyt ja entinen, jota seurasi tuoreempiin rockiskuihin lukeutuva Kumpi ajaa kovempaa.

Sydänääniä-levyltä soitettiin sen lisäksi erinomainen, setin loppuosaan sijoitettu Kilpi. Tiheän sisään-levyltä kuultiin ensimmäisenä Hanhiniemen henkilökohtaisiin suursuosikkeihin kuuluva Tähän aikaan vuodesta. Samaiselta albumilta ohjelmistoon sisällytettiin myös kirkkaimpiin klassikoihin vaivatta sijoittuva Paskanhajua sekä Bo Diddleymäisellä kompilla etenevä Kartat mua. Elämän tarkoitukselta valinnat kohdistuivat erinomaiseen nimiraitaan sekä balladikaunokkiin Lautalla.

Yhtyeen keskeisimpiin klassikoihin lukeutuvalta pitkäsoitolta Hikiset siivut kuultiin ainoastaan suurin hitti Äiti pojasta pappia toivoi, mutta Hyvää ja kaunista-levyn osuus oli luonnollisesti runsaampi. Ikiklassikko Tästä asti aikaa säästettiin ylimääräisiin, ja varsinaisessa setissä mukana olivat avauskappaleen lisäksi Maailma on tyly, ensimmäiseltä säkeistöltään ranskaksi laulettu Valehtelisin, jos väittäisin sekä varsinaisen keikan päättänyt nimikappale. Onnen oikotiellä on Kolmannen naisen vankimpia laulukansioita, ja siltä olisikin toivonut raakaa rockrepäisyä Ooh, Sammya runsaammin näytteitä.
Uusin pitkäsoitto sai myös ansaitusti oman vankan edustuksensa. Jo tässä vaiheessa pienestä klassikosta käyvän Me ollaan ne – nimikappaleen lisäksi setissä kuultiin Pensseli, Piru piti pitseriaa, Hän on yhä hän, Kaupunki on aavikko ja encoreissa Tuulen huuhtoma sekä viimeisenä soitettu, jo tässä vaiheessa Hanhiniemelle tärkeäksi muodostunut Ehkä pian.

Kolmannen naisen repertuaari on laadukkuutensa lisäksi siinä määrin runsas, ettei läheskään kaikkea luonnollisestikaan voi saada. Esimerkiksi debyyttilevyn Iso tyttö ja pikkutyttö ja Paha minut iski-albumin nuotiolaulu Liity meihin olisivat silti puolustaneet varhaistuotannon klassikkoina paikkaansa keikkasetissä. Bändi on mainiossa kuosissa, rytmiryhmä tiukka ja kitaristikolmikko Pesola-Kivikangas-Löyvä suorastaan loistava. Mainio kombinaatio vanhoja ja ainakin osittain tulevia klassikoita.

Kolmas nainen Kerubi 1. maaliskuuta 2014.