Keikka-arvio: Hyvää mieltä Tapion keikalta

KUOPIO Marraskuussa Kuopion Musiikkikeskuksella keikkaillut Juha Tapio jätti tuskin ketään kylmäksi. Kaksi loppuunmyytyä konserttia oli hieno aloitus syksyn suurkiertueelle. Jo teini-ikäisestä musiikin parissa viihtynyt Tapio lupasi kiertueensa tarjoavan iloa, valoa ja energiaa sekä tunnetuimpia ja toivotuimpia kappaleita – ja lunasti lupauksensa täysin.

Juha Tapio on monipuolinen ja sympaattinen esiintyjä. Musiikkikeskuksen hulppeasta tilasta ja kolkoista puitteista huolimatta Tapio onnistui lämpimällä läsnäolollaan täyttämään koko suuren salin. Laulaja-lauluntekijä esiintyi orkestereineen lavalla hyvin kotoisasti, toisinaan kuin rokkikukko, mutta löytyi keikalta herttaistakin tunnelmaa muutaman akustisen kappaleen myötä. Suurenmoisen, silti jalat maassa olevan Tapion hyväntuulisuus levisi myös salin pimeimpään takanurkkaan asti.

Tapion musiikki koskettaa kaikenikäisiä alakoululaisista eläkeläisiin. Keikkapuitteet olivat kuitenkin kypsien aikuisten makuun: pitkän konsertin keskellä oli väliaika, yleisö seurasi keikkaa istualtaan ja suosiota osoitettiin innokkaiden aplodien muodossa, innostuipa jokunen rohkea vislaamaankin. Jos kuvittelee, että fanikulttuuri karisee teini-iän myötä, erehtyy. Tässä tilaisuudessa ei nähty kyynärpäätaktiikoita tai kiljuvia tyttöjä, mutta kostuneita silmäkulmia, oheismyyntiä paidoista koruihin sekä musiikin mukana fiilistelyä kylläkin. Muutamat permannolla olijat intoutuivat tanssahtelemaan jo ensimmäisistä kappaleista alkaen, ja keikan loppusuoralla nähtiin jopa suuri yleisöryntäys lavan eteen heilumaan.

Keikalla kuultiin kappaleita Tapion uran varrelta Mitä silmät ei nää -levystä lähtien uusimpaan Lapislatsulia-julkaisuun. Yleisön suosikiksi muodostuivat radiossa ahkerimmin pyörineet hitit, joita suurin osa salista intoutui laulamaan mukana. Lavalla esiintynyt hyväntuulinen orkesteri, onnistuneet valot ja taustalla pyörivät maisemakuvat tarjosivat hienon kokonaisuuden. Tapio näytti itsekin nauttivan keikasta ja oli ilahtunut, että myös uusimpien kappaleiden sanat osattiin eturivissä ulkoa. Kokonaisuudessaan ihana ja lämminhenkinen keikka, jonka jälkeen teki mieli halata koko maailmaa.

Juha Tapio Kuopion Musiikkikeskuksella 1.11. ja 2.11.