Kehityspolitiikka Väyrysen jälkeen?

Eduskuntavaalien tulos oli iso tappio niin Keskustalle kuin kehityspolitiikallekin. Perussuomalaisten voitto herättää kysymyksiä kehitysyhteistyön jatkuvuudesta, kun Kokoomuksessakin on sitä vastustavia ääniä.
Tällä hetkellä toimitusministeriönä toimivassa Kiviniemen hallituksessa on Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mukaan tekemisen puutetta. Hän ehtiikin nyt kiertää yliopistokaupunkeja puolustamassa hallituksensa kehityspoliittista ohjelmaa. Joko Väyrysen, kehityspolitiikan tai molempien tähti näyttää olevan laskussa, sillä osallistujia Joensuun tilaisuudessa oli toimittaja ja Väyrysen avustaja mukaanlukien 13.
”Kehityspolitiikan jatkuvuuden suhteen vaalitulosta on tulkittava hyvin varovasti. Perussuomalaisten äänestäjissäkin on hyvin erilaisia ja erilaisista syistä äänestäneitä. Seuraavakin hallitus jatkanee kehityspolitiikkaa niin kuin tähän saakka on tehty. Todennäköisesti hallitus lisää määrärahoja niin, että 0,7 prosentin tavoite saavutetaan määräaikaan eli vuoteen 2015 mennessä”, hän arvioi.

Väyrynen painottaa, että hänen kaudellaan kehityspolitiikka on onnistunut hyvin. Suomelle asetetun tavoiteen mukaisesti vuoteen 2010 mennessä tuli 0,51 prosenttia bruttokansantuotteesta käyttää kehitysyhteistyöhön. Suomi käytti siihen 0,55 prosenttia.
”Tällä hetkellä näyttää siltä, että tänä vuonna kehitysyhteistyöhön käytetään 0,56 prosenttia bkt:sta”, hän korostaa.
Pian väistyvä ministeri katsookin, että hänen kaudellaan tehty kehityspoliittinen ohjelma on edelleen käyttökelpoinen, kun siihen tehdään tiettyjä korjauksia.
”Perusinfraa on korostettava. Olin järkyttynyt Tansaniassa kun huomasin, että tiet ovat karmeassa kunnossa ja sähköä on vain 10 prosentilla väestöstä, vaikka maan kanssa on tehty kehitysyhteistyötä jo pitkään.”
Lisäksi Väyrynen harmittelee, että väestönkasvun hillitseminen jäi pois ohjelmasta.
”Se ei ollut poliittisesti korrekti aihe, joten peräännyin. Ei olisi pitänyt.”

Paavo Väyrynen luennoi Kuopiossa Snellmanialla salissa L21 19. toukokuuta kello 10–12.