Kaupunkiviljelypäivä tuo ruokatuotantoa lähemmäs

JOENSUU – Kaupunkiviljely on uusi musta ja vahvassa nousussa olevaa teemaa käsitellään Joensuussa 26. huhtikuuta kahden tilaisuuden verran. Kaupunkiviljely ei ole joensuussa uusi asia. Itä-Suomen yliopiston kampusviljelijät toimivat toista vuottaan ja pääkirjaston laatikkoviljelmätkin ovat ehtineet herättämään huomiota. Hiljattain kampusviljelijät saivat myös statuksen ISYY:n kerhona.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan kampusviljelykerho tuo itsensä nyt laajemman yleisön tietoisuuteen ruoka- ja viljelykysymyksiä käsittelevällä teemapäivällä. Päivän yleisötilaisuuudessa yliopistolla kuullaan asiantuntija-alustuksia ja illan paneelikeskustelussa Botanialla on enemmän aikaa yleisön kysymyksille. Ruokatutkija Tiina Silvasti kertoo ruokatuotannon nykytilasta ja ongelmista. Tutkija-kirjailija Otto Bruun, luomuviljelijä ja Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila ja Kaupunkiviljelijän opas -kirjan kirjoittaja Salla Kuuluvainen esittelevät erilaisia käytännön ratkaisuja näihin ongelmiin. Ilmastonmuutoksen, maatalouden öljyriippuvuuden ja monimutkaisten tuotantoketjujen ongelmiin vastataan ruokaosuuskunnilla, yhteisöviljelmillä ja omatoimisella kaupunkiviljelyllä.

Iltatilaisuudessa tutustutaan Botanian ulkopuutarhaan. Paneelikeskustelun virikkeeksi kaupunkiviljelijä Tero Karjalainen kertoo kokemuksistaan ja panelisteiksi saapuvat päivän alustajat. Tarkoitus on etsiä mahdollisuuksia soveltaa päivän aikana ja aiemmin syntyneitä ajatuksia käytäntöön Joensuussa.

Päivän ohjelma: KAUPUNKIVILJELYPÄIVÄ: MITÄ HUOMENNA SYÖTÄISIIN? NÄKÖKULMIA RIIPPUMATTOMAAN RUOANTUOTANTOON

Päivän luentotilaisuus järjestetään yliopiston Metria-rakennuksen M103-salissa (Yliopistokatu 7) klo 12.30-16, ja iltatilaisuus Botanian kasvitieteellisen puutarhan kahviossa (Heinäpurontie 70) klo 17.30-20. Tilaisuudet järjestää Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan kampusviljelykerho yhteistyössä Botanian ystävät ry:n, Dodo ry:n, Itä-Suomen yliopiston LYY-instituutin, Kohtuusliikkeen ja Savo-Karjalan luontopiirin ry:n kanssa.