Kaupunki ja kaupunkilaiset yhdessä rasismia vastaan

Teksti ja kuvat: Pasi Huttunen
Researcher Tiina Sotkasiira delivered the ‘Joensuu vapaaksi pelosta’ petition, nearly 3,500 signatures strong, to the chairperson of the City Council Merja Mäkisalo-Ropponen.

3435 ihmistä allekirjoitti netissä tai paperilla Joensuu vapaaksi pelosta -adressin, jossa vaadittiin nollatoleranssia rasismille Joensuussa. Pelkona on, että Soldiers of Odinin toiminta Joensuussa johtaa siihen, että täällä toistuvat 90-luvun tapahtumat. Silloin järjestäytynyt rasistinen toiminta rajoitti kaupunkilaisten liikkumista ja mustasi kaupungin maineen. Adressi luovutettiin Joensuun kaupungille 25. tammikuuta.
”Kun tieto katupartioista levisi, niin moni ajatteli, että ei kai taas”, Itä-Suomen yliopiston tutkija Tiina Sotkasiira totesi ja jatkoi:
”Tarina rasistisesta Joensuusta on olemassa. Meidän tehtävämme on kirjoittaa tarina uusiksi.”

Adressin vastaanottanut Joensuun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muisteli, kuinka 90-luvulla oltiin liian pitkään hiljaa.
”Nyt on tärkeää, ettei olla ja pidetäään nollatoleranssi”, hän linjasi.

Monet kansainväliset toimijat, muiden muassa Itä-Suomen yliopisto ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ovat ottaneet kantaa Soldiers of Odin Joensuuta vastaan. Sen toiminnalle ei kaupungissa nähdä tarvetta ja sen koetaan heikentävän turvallisuutta.