Katutaiteen huippunimet Kuopioon

Teksti: Niina Turunen
Kuvat: Jarkko Kumpulainen
Osana Lainit- tapahtumaa Kuopioon maalattiin jo elokuussa Torikatu 18:sta sijaitsevan kerrostalon ulkoseinään muraali. Sen toteutti katutaideryhmä Street Art Vantaa. Kuvassa Urbaani ry:n puheenjohtaja Mikko Parviainen.

Lainit-tapahtuma on historiallinen, sillä mitään sen kaltaista ei ole Kuopiossa aiemmin järjestetty.
”Ei ole järjestetty tällaista yksittäistä tapahtumaa, johon tekijöitä olisi kutsuttu ympäri Suomen ja jonka maalattava tila olisi keskustan alueella sijaitseva kiinteistö”, Urbaani ry:n puheenjohtaja Mikko Parviainen kertoo.
Yleisölle avoimen tapahtuman päätavoitteena on tuoda lisää katutaidetta Kuopioon ja tehdä sitä tutuksi yleisölle. Suurin osa osallistujista on kutsuvieraita, joita on pyydetty mukaan järjestäjien toimesta jokaisen omintakeisen tyylin perusteella.
”Pyrimme murtamaan ennakkoasenteita, joita ihmisillä mahdollisesti on. Tapahtumalla osoitamme, ettei kaupungin tarvitse olla harmaata massaa, vaan siellä saa näkyä värejä ja erilaisia linjoja”, Parviainen perustelee.
Tapahtuman järjestäminen on ollut yhdistyksen tavoitteena ja haaveena sen perustamisesta vuonna 2015 alkaen.
”Tila tapahtumalle ja yhteydet tekijöihin kerääntyivät pikkuhiljaa muun yhdistyksen toiminnan ohella, mutta tärkein ja ratkaisevin ajankohtaan vaikuttava asia oli Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston keväällä 2016 myöntämä avustus tapahtuman järjestämiseen. Kun rahoitus oli selvillä, saatiin rattaat pyörimään tapahtuman toteuttamiseksi”, Parviainen kiittelee.

Teoksilla ei ole yhteistä teemaa, vaan osallistujat työskentelevät omien mieltymystensä mukaan.
”Täydestä improvisoinnistakaan ei ole kyse, sillä tekijät ehtivät suunnitella etukäteen mitä paikan päällä toteuttavat. Osallistujat kuitenkin todennäköisesti tekevät ainakin osia töistään improvisoiden”, Parviainen kertoo.
Parviainen kokee katutaiteen aseman nousseen Suomessa, vaikka Kuopio ei varsinaisesti nollatoleranssista koskaan kärsinytkään.
”Kun pääkaupunkiseudulla aikanaan siivottiin pienimmätkin teokset katukuvasta pois, Kuopiossa oli olemassa laillinen katutaideseinä. Katutaide on nykyään entistä hyväksytympää. Se otetaan taidemuotona vakavasti ja suomalaisten katutaiteilijoiden töitä ostetaan jopa taidemuseoiden kokoelmiin. Siitä on tullut niin sanotusti salonkikelpoista”, Parviainen kertoo.

Urbaani ry on ollut pystyssä reilun vuoden, ja yhdistyksen rekisteröitymisen jälkeinen aika on ollut Parviaisen mukaan nousujohteista.
”Yhteistyökuvioita, uusia yhteyksiä ja tilaustöitä tulee koko ajan lisää. Varsinkin tämän vuoden puolella tekemistä on riittänyt. Ensi vuonna kaikkea tehdään tietysti enemmän, isommin ja paremmin. Yksi ensi vuoden tavoitteista on saada lisää laillisia katutaideseiniä Kuopioon”, Parviainen kertoo.

Lainit-katutaidetapahtuma 3.9.2016 kello 11–18 Kuopion Haapaniemenkadun pysäköintihallissa.