Kattava katsaus suomipunkin klassikon uraan

Teksti: Pertti Pulkkanen
Tumppi Varonen Problemsin kanssa Suolirockissa Sumiaisissa vuonna 2011. Kuvan lähde: commons.wikimedia.org

Tumppi Varonen: Katuromantiikkaa. UNI  2016
Tumppi Varonen: Katuromantiikkaa. UNI 2016
Suomipunkin runorebeli Tumppi Varosen 32 kappaleen tuplakokoelma sisältää hittejä ja helmiä, eikä ainuttakaan täyttä hutia. 70- ja 80-lukujen ikiklassikot, kuten Ei tää lama päähän käy ja Katupoikien laulu saavat edustuksensa kokoelmalla, mutta niistä kuullaan Problemsin vuoden 2011 liveversiot.
80-luvun lopussa ilmestyneet pitkäsoitot Ennen huomista ja Kuuma rakkaus ovat jo pitkään olleet hankalasti saatavissa ja nyt niiden parhaimmisto, kuten The Monkees-klassikko Daydream Believerin suomennos sekä onnistuneet T Rex-coverit Hot Lovesta ja New York Citysta ovat viimein saatavilla cd-formaatissa.

Problemsin vuoden 1998 mainiolta paluulevyltä Niin että riittää mukana on ainoastaan balladikaunokki Sykkivät sydämet. Kyseessä oli siinä määrin onnistunut albumikokonaisuus, että ainakin Mustaa ja valkoista ja Ei koskaan olisivat puolustaneet paikkaansa myös tällä koosteella. Erityisen myönteisesti yllättää kuitenkin tuoreemmasta tuotannosta koostuva kokoelman kakkoscd. Problemsin 2000-luvun loppupuolen tuotannosta on nimittäin poimittavissa sellaisia melodisia ja kokonaistoteutuksessaan varsin onnistuneita kappaleita tyyliin Kaukana ja Poika, joka tahtoo lentää.
Varsinainen unohdettu helmi on kuitenkin Avoin kirje, jonka Tumppi tulkitsee Näkä & co:n vieraana. Viimeisimmiltä sooloalbumeilta mukana ovat yksittäiset huippuhetket; Kadonnut 100 % -albumilta ja Virkamies tuoreimmalta Sivupersoona – soololta.

Markus Raivion ja Petri Peevon kanssa levytetty koko kokoelmatuplan avaava uutuuskappale Lesha edustaa viriiliä punkrokkausta ja Pelle Miljoonan Rockers ja United – kokoonpanoilta maininnan ansaitsevat kaksi todellista ässää; Sä oot tähti vuoden 1993 erinomaiselta paluulevyltä ABC sekä Mä seuraan rakkautta Unitedin kanssa työstetyltä albumilta Diaspora.
Katuromantiikkaa on pätevä läpileikkaus Tumpin tuotantoon ja viimeisin Problemsin line up olisi toivottu liveesiintyjä myös näille seuduille.