Katri Helena eli kuu järven yllä

Ikivihreiden voimalla eteenpäin

Joensuun kaupunginteatterissa esitettävän Katri Helena eli kuu järven yllä -musikaali tarjoaa vanhojen klassikkokappaleiden varaan rakennetun heiveröisen juonikuvion. Kaiken keskiössä on luonnollisestikin sinivalkoiseksi ääneksi julistettu Katri Helena.
Musikaali seuraa Katri Helenan elämää aina lapsuudesta nykypäivään saakka. Läpi käydään niin isoimmat hitit kuin yksityiselämän koukerotkin.
Koska musikaali keskittyy tiiviisti Katri Helenan uraan, olisi sitä varmasti ollut helpompi seurata, jos olisi tiennyt aiheesta ennestään jotain. Maallikolle kaikki käänteet eivät aukene.
Mitä pidemmälle musikaali etenee, sitä hankalampi tapahtumia on seurata. Alussa nuori Katri Helena toimii myös kertojana, mutta puolivälin jälkeen katsoja on pelkästään omien päätelmiensä varassa. Juoni tuntuu kulkevan minne sattuu, ja henkilöiden ja tapahtumien taustat jäävät usein sumeiksi.

Musiikkiin on selvästi panostettu juonta enemmän. Pääosan esittäjä Suvi-Maaria Virran suorituksessa parasta ovat juuri lukuisat lauluesitykset. Hilpeyttä yleisössä herätti varsinkin Dannyn (Tuukka Jukola) ja Katri Helenan yhteisesiintyminen, ja Anna mulle tähtitaivaan aikana herkistyi katsomossa yksi jos toinenkin.
Virran tasaisen esityksen rinnalla muiden näyttelijöiden suorituksista pistää silmään erityisesti Anna Ojanteen roolisuoritus ihastuttavan sekopäisenä Ritva Virtanen-Määttänä. Virtanen-Määttä piipahtaa lavalla aina silloin tällöin antamassa ihailemalleen Katri Helenalle elämänohjeita ja lausumassa runoja.

Komediapätkiä huomattavasti huonommin toimivat Katri Helenan vakavahenkiset monologit. Pitkät yksinpuhelut käyvät nopeasti yksitoikkoisiksi, eikä niiden lisääntyminen loppua kohden ainakaan helpota tarinan seuraamista.
Katri Helena eli kuu järven yllä on helposti pureskeltavaa viihdettä. Siinä on nähtävissä selvää sankarinpalvontaa, mutta mitä muuta voisikaan odottaa laulajan elämänkertamusikaalilta.

Musikaali onnistuu pitämään katsojan kiinnostuneena loppuun saakka, vaikkei Katri Helenasta muuten mitään tietäisikään. Huolella harjoitellut lauluesitykset ja väliin ripotellut komediapätkät tasapainottavat poukkoilevaa ja epäselvää juonta.