Kätkettynä muutama kultahippu

Teksti: Pertti Pulkkanen
Blue Öyster Cult: Spectres. Columbia Records.

Marraskuussa 1977 ilmestynyt Spectres on amerikkalaisen hardrockin merkittävän oman tiensä kulkijan Blue Öyster Cultin viides studioalbumi. Vaikka kyseisestä albumista ei muodostunut suurmenestystä, nousi se silti top 40:ään ja saavutti kultalevyn seuraavan vuoden tammikuussa. Albumin avausraita Godzilla muodostui radiohitiksi, vaikkei se menestynyt singleformaatissa. R.U. Ready to Rock edustaa onnistuneesti suorempaa rocktyyliä, ja myös Golden Age of Leather lukeutuu albumin parhaimmistoon konstailemattomampien rocklatausten osalta. Silti Spectresillä on tarjottavanaan pari todellista kultahippua erityisesti balladituotannossan ja slovariosastoa edustavat onnistuneesti Death Valley Nights sekä I Love the Night.

Unohdetun klassikon kunniakasta titteliä saa kuitenkin kantaa lähes voimapoppiin kallistuva Goin’ Through the Motions, jonka sävellystyöhön on osallistunut myös Mott the Hoople -yhtyeen johtohahmo Ian Hunter. Myös albumin ykköspuolen päättävä, upean melodian kannattelema Fireworks lukeutuu Spectresin unohdetumpiin helmiin, eikä niin ikään seesteisempää siipeä edustava Celestial the Queen jää siitä juurikaan jälkeen. Searching for Celine tekee tyylikkäästi paluuta BÖC:in varhaisimpien levyjen musiikilliseen ilmaisuun.

Päätöskappale Nosferatu käy lähes viiden ja puolen minuutin kestossaan Spectresin pienestä teoksesta ja säästää loppuunsa todellista kitaraherkkua. Helmikuussa 2007 kyseisestä pitkäsoitosta julkaistiin remasteroitu ja neljä ennenjulkaisematonta kappaletta äänityssessioistaan sisältävä versio. Niiden joukossa oli yllättäen myös cover The Ronettesin vuoden 1963 suurmenestyksestä Be My Baby. Bonuskappaleista tyylitajuisesti varhaistuotannosta muistuttava Night Flyer edustaa varsin hyvää tasoa, Dial M For Murder tarjoaa suhteellisen perinteistä rockilmaisua ja Allen Lanierin vokalisoima Please Hold jää veikeydestään huolimatta jonkinasteiseksi kuriositeetiksi. Spectres säilyy eräänä Blue Öyster Cultin 70-lukuisen tuotannon huipputöistä.

1977-sarjassa Pertti Pulkkanen ihastelee 40 vuoden ikään ehtineen rocklevytarjonnan laatua ja määrää.