Katainen: Yliopistouudistus edelleen fantastinen juttu

KUOPIO – ”Yksi hienoimpia asioita yliopistouudistuksessa on hallintomallin uudistuminen. Yliopistojen hallituksilla on nyt vahva rooli ja niistä on tullut rehtoreille apuvälineitä”, Katainen hehkutti. Uudistuksen arvioinnissa esille nousseeseen yliopistojen demokratian vähenemiseen pääministeri ei kuitenkaan ottanut kantaa.
Itä-Suomen yliopiston sisäisiä asioita, kuten irtisanomisia ja Savonlinnan kampuksen tulevaisuutta Katainen ei osannut kommentoida. Hän kuitenkin kehui kaksi vuotta sitten tapahtunutta yliopistojen yhdistymistä.
”Muutos oli todella esimerkillinen. Nostan edelleenkin hattua niille päättäjille, jotka sitä olivat tekemässä.”
Tilaisuuden alkuun Katainen piti parinkymmenen minuutin alustuksen, jossa hän esitteli tulevaisuuden Suomen kolme keskeisintä haastetta. Eurokriisin ja kasvuyrittäjyyden lisäämisen ohella pääministeri puhui työurien pidentämisestä talouskasvun ja hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi.
”Jokaisen suomalaisen olisi saatava työurallaan enemmän aikaiseksi. Uskon, että työuriin voidaan saada jopa viikkoja tai kuukausia lisää sekä nuorten päässä että uran keskivaiheilla ilman suurempaa henkistä painetta.”

Pääministeri ei kannattanut opiskelujen vauhdittamista lukukausimaksuilla. Hänen puolestaan suomalainen yliopistokoulutus voisi säilyä maksuttomana. Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta perittäviin lukukausimaksuihin hän suhtautui kuitenkin hyvin positiivisesti.
”Haluaisin, että Suomesta tulisi koulutusvientimaa ja että että suomalaiset yliopistot kansainvälistyisivät. Harvalla maalla on näin vahvaa brändiä kuin suomalaisilla koulutus. Ylioppilasliike perinteisesti pelkää näitä lukukausimaksuja sen takia, että niiden nähdään olevan askel kohti lukukausimaksujen perimistä myös suomalaisilta opiskelijoilta”, Katainen puolusti.

”Tässä on kuitenkin taustalla täysin eri filosofia. Korkeakoulut voisivat olla aktiivisempia koulutusviejiä ja toisaalta monelle kansainväliselle opiskelijalle opiskelujen maksuttomuus herättää kysymyksiä laadusta.”
Kyselytunnin ohella Katainen tapasi sekä yliopiston että Kuopion kaupungin johtoa ja tutustui yliopiston toimintaan.