Karkaa karavaanin matkaan

Leirintäalueelle voi ottaa kaikki kaverit mukaan. Jenni Annalan koirat Roni ja Simo tietävätkin, että joiltakin alueilta löytyy nimenomaan heille suunniteltuja lenkkeilyalueita.

Pyörillä liikkuva pieni yksiö kuljettaa kaveriporukan tai perheen tutustumaan uusiin kaupunkeihin – eikä lystistä tarvitse pulittaa koko säästötiliä. – Emma Vormisto, teksti & kuva

Kaunis auringonpaiste houkuttelee yhden jos toisenkin asuntovaunulla tai –autolla matkaavan pariskunnan, perheen tai ystäväporukan tien päälle. Karavaanarimatkailu on edullista verrattuna jokaöiseen hotellimajoittumiseen ja samalla perässä vedettävä koti pitää sisällään omat, tutut ja turvalliset tavarat.

Vaikka karavaanarielämä mielletään helposti vanhempien ihmisten harrastukseksi, suosittelee 19-vuotias Jenni Kiuru myös nuoria lähtemään reippaasti mukaan asuntovaunuilemaan.

”Kaikki rohkeasti mukaan, jos sellainen mahdollisuus sattuu kohdalle! Myös nuoret, vaikka vanhempien kanssa samassa tilassa oleminen ei houkuttaisi aluksi”, nainen kannustaa.

Kiuru pitää yhtenä karvanaarimatkailun parhaista puolista sitä, ettei kukaan voi lukkiutua omaan huoneeseensa tuijottamaan televisiota, vaan aikaa vietetään yhdessä muun muassa pelaten, lenkkeillen ja saunoen.

Karavaanarimatkailussa lienee meneillään sukupolvenvaihdos, sillä tänä päivänä naapurivaunusta voi bongata omia lapsuudenystäviään. Vaikka eläkeläisten höpötystä kuuluu aina iltakymmeneen saakka, kertoo 21-vuotias Jenni Annala että myös paljon nuoria pareja löytyy leirintäalueilta.

Leirintäalueilla tutustuu myös helposti uusiin ihmisiin ja Annala vertaakin karavaanareita veneilijöihin ja moottoripyöräilijöihin, jotka liikenteessä heiluttavat toisilleen kättä ja leirintäalueilla juttelevat ja tervehtivät toisiaan.

”Uutena karavaanarina olen päässyt hyvin mukaan siihen elämään ja tavannut mukavia ihmisiä”, Annala iloitsee.

Toiset matkaajat tykkäävät vaihtaa leirintäaluetta parhaimmillaan joka päivä, mutta toiset juurtuvat suosikkialueelleen ja heidän asumuksensa muistuttaakin terasseineen ja etutelttoineen monesti kesämökkiä.

”Karavaanareiden omat alueet ovat usein rauhallisia ja siellä on ihmisiä, jotka ovat tuoneet paikalleen omat kukkasensa ja piha-aitansa”, Annala kertoo.

Siistien huoltorakennusten, suihkujen ja saunojen lisäksi Kiuru pitää tärkeänä, että leirintäalue sijaitsee kauniissa ja viihtyisässä ympäristössä.

”On hyvä, että alueella olisi tarpeeksi aktiviteetteja kuten uimapaikka, hyvät ulkoilumahdollisuudet ja riittävästi tapahtumia”, Kiuru listaa.

Tieto hyvistä ja heikommista leirintäalueista leviää karavaanareiden keskusteluissa nopeasti ja leirintäoppaan lisäksi tietoa majoituspalveluista saa internetistä ja toisilta matkaajilta. Annala muistaa, kuinka eräällä leirintäalueella saunassa ei ollut lainkaan juoksevaa vettä ja saunan lämmityksestä piti huolehtia itse.

”Lisäksi samaisella leirintäalueella oli vain yksi tiskipaikka, joten jonot olivat pitkät”, Annala muistelee.

Asuntovaunuun ja –autoon mahtuu varustelutasosta riippuen yleensä pieni keittiö, vessa ja ruokapöytä sekä mahdollisesti lisäsänkyjä. Illan tullen ruokapöytä saadaan levitettyä nukkumapaikaksi karavaanareille.

”Etuteltta tuo vielä lisätilaa ja etenkin isossa vaunussa mahtuu hyvin olemaan isommallakin porukalla”, Annala sanoo.
Liikenteessä nämä pitkät ajoneuvoyhdistelmät aiheuttavat usein närää, kun kahdeksankymmenen kilometrin tuntinopeus ei miellytä muita tielläliikkujia. Karavaanari on sanonnan mukaan kuitenkin kaikkien kaveri ja tilaisuuden tullen muut huomioon ottava karavaanari osaa ajaa tien sivuun ja päästää jonon ohitse.

Annala ja Kiuru iloitsevat molemmat siitä, että karavaanarielämä mahdollistaa lukuisten uusien paikkojen näkemisen. Naiset arvelevat, etteivät ilman asuntovaunua tulisi käyneeksi läheskään niin monessa kaupungissa kuin karavaanareina ollessaan.

”Tänä vuonna olen vieraillut jo kahdeksassa kaupungissa, joissa en ole aiemmin käynyt, ensimmäistä kesää karavaanarielämää viettävä”, Annala kertoo.

Uusien maisemien näkemisen lisäksi Kiuru arvostaa matkailussa sitä, ettei tarvitse samalla tavalla kantaa huolta tekemättömistä töistä kuin kotona.

”Jopa tiskaaminen voi tuntua kivalta vaihtelulta uudessa paikassa”, Kiuru huomauttaa.

Leirintäalueelle ei ole aina pakko lähteä asuntovaunulla tai –autolla, vaan pyörän tai auton perään voi pakata myös teltan, jolla pääsee usealle alueelle. Telttamatkailu on karavaanarimatkailun tapaan edullista ja melko huoletonta, joten opiskelijabudjetillakin on mahdollista nähdä Suomea hieman eri laidalta.