Karho herää talviuniltaan

Kampuksen käytävillä kuulee juttua Karhonsaaresta niin Joensuussa kuin Kuopiossakin. Festivaaleista ja talkoista puhutaan, mutta paikka itse jää usein hämärän peittoon. Jäiden lähdettyä myös Kallavedestä, alkaa asia kiinnostaa yhä enemmän. Mikä tämä paikka on?
”Karhonsaari on yksi kuopiolaisia ja joensuulaisia yhdistävistä tekijöistä. Siellä toimivan Savo-Karjalan Luontopiirin nuoret herättävät saaren eloon kesäksi järjestämällä tapahtumia ja toimintaa lähes jokaiselle viikolle. Suven tapahtumat alkavat lasten ja nuorten luontoleireillä kesäkuun alussa”, kertoo Suvi Ryynänen Savo-Karjalan luontopiiristä.
”Juhannusjuhlien lomassa kunnostetaan saaren kauniita huviloita, ja kesä huipentuu akustisen musiikin festivaaleihin elokuun alussa. Karhon upea luonto ja vaiheikas historia kutsuvat ihmisiä nauttimaan saaren vehreydestä. Tervetuloa osallistumaan talkoo- ja korjaustöihin, fiilistelemään festareita tai ihan vain retkeilemään puulajipoluille!”

Karhonsaaren historia ulottuu 1800-luvulle, jolloin saarella toimi Gustaf Raninin johtama saha. Hän rakennutti keltaisen huvilan vuonna 1901 asunnoksi perheelleen, ja punaisen huvilan anopilleen kesäasunnoksi pari vuotta myöhemmin. 1900-luvun puolivälissä sahan lopetettua toimintansa saari huviloineen oli Kymi-yhtiön metsänhoitajien virkistyskäytössä ja siellä toimi myös maatila. Näistä vaiheista ovat jäljellä enää huvilat, sauna sekä sahan vanha kivinen kuivaamorakennus.
Karhonsaaren rakennukset rapistuivat käyttämättöminä vuosien saatossa, vaikka saari on ollut aina aktiivisessa luonnonharrastus- ja retkeilykäytössä. Kuopio Luonnon Ystäväin Yhdistys kunnosti kuivaamorakennuksen 1980-luvun lopulla, ja se siirtyi yhdessä huviloiden kanssa Savo-Karjalan Luontopiirin omistukseen syksyllä 2009. Luontopiirin aktiivit jatkavat huviloiden korjaamista ja kunnostamista talkoovoimin.

Kymi-yhtiön aikana saareen perustettiin kaksi luonnonsuojelualuetta ja aloitettiin monilajisen puulajipolun istutus. Kuopion kaupunki on jatkanut saaren metsänhoitoa, ja nykyisin polun varrelta löytyy lähes sata puu- ja pensaslajia. Luonnonsuojelualue ja puulajipuiston polut ovat aktiivisessa retkeilykäytössä ja niiden ympäristössä on järjestetty luontoleirejä lapsille ja nuorille 1980-luvulta saakka.
Karhonsaaren aktiivinen kesä huipentuu elokuun alussa järjestettäviin akustisiin festivaaleihin, Karhofesteihin.
”Tänä kesänä jo kolmatta kertaa järjestettävillä festareilla tullaan kuulemaan upeita esiintyjiä, osallistumaan sirkustyöpajoihin, tanssimaan, saunomaan ja laulamaan nuotiolla”, Ryynänen kuvailee.

huviloiden kunnostustalkoot 18.-30.6.
Karhofest 4.-5.8.
Lisätietoa tapahtumista löytyy Savo-Karjalan Luontopiirin facebook-ryhmästä, kysymällä sähköpostiosoitteesta saka@luontoliitto.fi sekä Karhonsaaren omilta nettisivuilta osoitteesta www.karhonsaari.fi.