Kangas vai Mönkkönen rehtoriksi?

UEF – Rehtorikisa Itä-Suomen yliopistossa on edennyt kaksinkamppailuvaiheeseen. Yliopiston hallitus haastatteli neljä rehtorityrkkyä kokouksessaan 22. toukokuuta ja tämän kierroksen voittajiksi selviytyivät nykyinen akateeminen rehtori, farmasian tohtori Jukka Mönkkönen, 54, ja maatalous- ja metsätieteen tohtori Jyrki Kangas, 52,, joka on aiemmin toiminut Itä-Suomen yliopiston hallituksen jäsenenä.
Tässä vaiheessa kisasta putosivat Tampereen yliopiston lääketieteen yksikön johtaja, lääketieteen ja kirurgian tohtori Matti Lehto sekä Itä-Suomen yliopiston metsätietojärjestelmien professori, maatalous- ja metsätieteen tohtori Timo Tokola. Polymeeriteknologian professori, filosofian tohtori Mikael Skrifvars veti hakemuksensa takaisin.

Loppusuoralle selviytyneellä kaksikolla on molemmilla kokemusta Itä-Suomen yliopistosta, mutta Mönkkösellä, yliopiston biofarmasian professorilla ja entisellä terveystieteiden tiedekunnan dekaanilla enemmän ja pidemmältä ajalta. Kangas on toiminut pääjohtajana Metsähallituksessa, johtajana UPM:ssä sekä professorina Metsäntutkimuslaitoksessa.
Kaikista hakijoista kolme, Mönkkönen, Tokola ja Skrifvars hakivat huhtikuun loppupuolelle saakka auki olleessa avoimessa haussa. Lisäksi yliopisto on käyttänyt suorahakukonsulttia, jonka avulla tarjokkaiksi löytyivät Lehto ja Kangas.

Nykyisen rehtorin Perttu Vartiaisen ja akateemisen rehtorin Jukka Mönkkösen kaudet päättyvät vuoden 2014 lopussa ja uusi rehtori aloittaa vuoden 2015 alusta. Kun rehtorivalinta on tehty, käynnistetään uuden akateemisen rehtorin haku.
Rehtorikaksikon toimipaikat tulevat jatkossakin olemaan toinen Kuopiossa ja toinen Joensuussa. Nyt jatkoon valittu kaksikko passitetaan soveltuvuustesteihin ja yliopiston hallituksen on tarkoitus päättää rehtorivalinnasta kokouksessaan 13. kesäkuuta.