Kuopion Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n terveydenhoitaja Jonna Kekäläinen kertoo, että yksinäisyyden ääripäitä näkyy hänen vastaanotoillaan enemmän, kuin kymmenen vuotta sitten.
”Kohtaan opiskelijoita, joilla ei ole juuri minkäänlaista sosiaalista verkostoa. He saattavat jättäytyä kotiin kuukausiksi, jos luennoilla ei ole läsnäolopakkoa ja opinnot voi tehdä verkossa. Tällöin kukaan ei välttämättä hoksaa, että joku puuttuu porukasta”, kertoo YTHS:n terveydenhoitajana vuodesta 2006 työskennellyt Kekäläinen.
Yliopisto-opiskelijoiden kokeman yksinäisyyden kitkemiseksi Kuopion kampuksella käynnistyi lokakuun alussa kaverikahvilatoiminta, jonka tavoitteena on tarjota opiskelijoille kohtaamispaikka digitaalisen opiskelun vastapainoksi. Kahvilakertoja järjestetään Studentia-rakennuksen kappelissa syyslukukauden ajan joka tiistai-iltapäivä.
Kuopion kampuspastorin Raimo Hakkaraisen sanoin monet opiskelijat käyvät ainejärjestöjen ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan omissa tapahtumissa, mutta eivät kaikki.
”Heitä on vaikea houkutella mukaan porukkaan. En tiedä mitä pitäisi tehdä, että saisimme ulkopuolelle jääviä opiskelijoita mukaan tapahtumiin. Kampuksella liikkuu satoja ihmisiä, joille tekisi hyvää oman kasvun ja hyvinvoinnin kannalta tulla tapaamaan muita”, sanoo Hakkarainen, joka vastaa syyslukukauden kahvilakertojen käytännön toteutuksesta.
YTHS:n terveydenhoitaja Jonna Kekäläinen on huomannut työnsä kautta, että yksinäisyydestä ei usein puhuta muille:
”Yleensä yksinäiset opiskelijat eivät puhu tuntemuksistaan kenellekään. Tällöin yksinäisyys tulee ilmi vasta terveydenhoitajan vastaanotoilla, jolloin käymme keskustelua jaksamisen kanssa.”
Syksyn aikana kaverikahvilassa järjestetään hengailuiltoja lautapelien merkeissä, sekä niiden lisäksi teemailtoja, joissa käsitellään opiskeluhyvinvointiin liittyviä aiheita eri hyvinvointitoimijoiden johdolla. Marraskuussa teemaillan aiheena on esimerkiksi aivoterveys, jota alustaa Kuopion Sykettä-korkeakoululiikunnan ravitsemusasiantuntija Henna Kuru.
”Teemailtojen ei ole tarkoitus olla luentoja tai yksinpuheluja. Tarkoituksena on, että keskustelu on vastavuoroista ja opiskelijoiden on mahdollista jutella muiden kanssa aiheista, joita moni kokee ongelmaksi”, selventää YTHS:n Jonna Kekäläinen.
Kevään osalta käytännön vetovastuu on vielä auki, mutta kahvilakertojen pyörittämiseen on käyty alustavia keskusteluja ainejärjestöjen ja kerhojen kanssa. Tavoitteena on, että kaverikahvilatoiminta jatkuisi myös ensi keväänä ja toiminnasta tulisi pysyvää.
”Konsepti on hyvä, mutta aika näyttää miten kahvilan käytännön toteutus järjestetään. Tarvitsemme vapaaehtoisia, jotka huolehtivat kahvituksesta ja muista käytännön järjestelyistä”, miettii kampuspappi Raimo Hakkarainen.
Kaverikahvila on Kuopion YTHS:n terveystyöryhmän hanke, jossa mukana ovat myös Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ja Itä-Suomen yliopisto. Kahvilan avajaisia vietettiin ISYYn ja Itä-Suomen yliopiston hyvinvointiviikolla 2. lokakuuta. Kappeliin oli tullut kourallinen opiskelijoita ja järjestäjätahojen edustajia, joiden kanssa keskusteltiin kaverikahvilan ideasta ja tulevaisuudesta, sekä pelattiin bingoa.