JOENSUU – Joensuun kampuksella valjastetaan pian myös luonto lisäarvoa tuottamaan. Yliopistolaiset kokoontuvat 28. toukokuuta kello 12 Metrian pihalle kylvötalkoisiin aloittelemaan kampusviljelyä.
”Tarkoitus on aloittaa ainakin Metrian yrttimaasta ja Puutarhurin talon pensas- ja kasvimaaprojekteista. Mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän saadaan aikaan, joten kutsukaa mukaan kaikki kiinnostuneet!” tapahtumakutsussa todetaan.
”Joensuussahan on aloitettu kaupunkiviljelyprojekteja jo viime kesänä. Muun muassa kaupunginkirjaston takapiha, joka jäi monelta huomaamatta – sinne tulee viljelykset tänäkin vuonna”, yksi kampusviljelijöistä, Juhana Venäläinen kertoo.
”Kampuksen viljelijät eivät ole mitenkään järjestäytyneet eikä meillä ole ainakaan vielä mitään yhteistä manifestia. Lähinnä tässä vaiheessa on ollut ryhmä ihmisiä, jotka ovat yrittäneet selvittää, voisiko kampustilaa käyttää jotenkin luovemmalla tavalla. Tilapalveluiden ja Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa on nyt saavutettu jonkinlainen yhteinen näkemys siitä, että tyhjä nurmikenttä ei ole ainoa vaihtoehto”, hän jatkaa
Venäläisen mukaan kyseessä on avoin aloite, joka ei ole tarkoitettu millekään ryhmälle erityisesti vaan kaikille kiinnostuneille yliopistolaisille ja yliopistoalueella liikkuville.
”Idea tuli niin nopeasti, ettei kaikkiin suuntiin ole ehditty ottaa yhteyksiä, mutta tarkoitus on myöhemmin kysellä esimerkiksi ainejärjestöjen innostusta asiaan. Yhtenä ajatuksena on ollut puu-/pensaspuisto, jossa voisi olla ainejärjestöjen nimikkopuita-/pensaita.”
Kampusviljelyn suunnittelemisessa on lähdetty siitä, että arkkitehtien laatimia pihasuunnitelmia kunnioitetaan. Esimerkiksi Carelian aukio on muodostunut eräänlaiseksi maamerkiksi, joten sinne ei kylvöpuuhia uloteta.
”Mutta meidän kiinnostuksemme kohdistuu sivuille. Metria, Agoran ja Metrian välinen alue sekä alikulun toisella puolen Puutarhurin talon piha sekä Agoran edestä alikululle kulkevan tien vieressä oleva betonimuuri, jota vasten on tarkoitus istuttaa muun muassa herneitä”, Venäläinen kuvailee.
Mutta kenelle niitä oikein viljellään?
”Kaikki suunnittelu on toteutettu open source -hengessä avoimilla työkaluilla, joita kuka tahansa voi muokata. Samaten kaikki tuotokset ovat ”commonsia”, yhteiseen käyttöön parhaan yhteisen harkinnan mukaan. Siis: ei rohmuamalla, mutta omiin tarpeisiin, kohtuudella, muillekin yhtä paljon ja kyllin hyvää jättäen. Tämähän on Locken alkuperäinen rajaus yksityiselle omistukselle”, Venäläinen naurahtaa.
Kampusviljely 2012 yrttisuunnitelma
Kampuksen kylvötalkoot Facebookissa